Fermierii ucraineni își exprimă îngrijorarea cu privire la implementarea completă a standardelor Uniunii Europene (UE) în agricultură. Aceștia consideră că o aplicare rapidă ar putea afecta grav competitivitatea afacerilor lor. Denis Marchuk, vicepreședintele Consiliului Agricol al Ucrainei a subliniat că adoptarea standardelor europene, care includ cerințe stricte de calitate, siguranță și trasabilitate, ar putea reprezenta un risc semnificativ pentru agricultura ucraineană, scrie Agrointel.
Pentru a atenua aceste riscuri, reprezentanții din Ucraina solicită o perioadă de tranziție de cel puțin 10 ani, în care să se adapteze treptat la cerințele europene. Ei cer, de asemenea, sprijin financiar suplimentar, sub forma subvențiilor pe suprafață, inclusiv pentru fermele mari.
În ciuda acestor preocupări, Ucraina continuă să primească sprijin financiar din partea UE și a SUA. În 2024, UE a aprobat un plan de finanțare pentru dezvoltarea procesării agricole, iar USAID a anunțat investiții de 250 de milioane de dolari în sectorul agricol ucrainean în următorii cinci ani.