Directiva actualizată privind emisiile industriale și de creștere a animalelor a intrat în vigoare duminică (4 august). În conformitate cu ambiția Poluare Zero a Pactului ecologic european , directiva revizuită va avea ca rezultat mai puține emisii de la instalațiile industriale mari și de la fermele de porci și păsări. Acest lucru va asigura un mediu mai sănătos pentru oameni și planetă, stimulând în același timp inovarea, răsplătind liderii și oferind industriei condiții de concurență echitabile pe piața UE și o siguranță sporită a investițiilor, precizează Comisia Europeană.
Până în 2050, se preconizează că punerea în aplicare a Directivei revizuite va reduce emisiile de poluanți atmosferici cheie (PM 2,5 , SO 2 , NO X și NMVOC (compuși organici volatili fără metan)) cu până la 40% față de nivelurile din 2020.
Printre noile reguli impuse de UE sunt:
Fermele zootehnice trebuie să respecte condițiile de emisii prin aplicarea „cele mai bune tehnici disponibile” specifice activității.
Acoperirea fermelor intensive de porci și păsări va fi mărită (excluzând creșterea ecologică de porci). Acest lucru va fi esențial pentru reducerea poluării cu azot. Aceste ferme vor fi supuse unui regim de autorizare mai ușor, care să permită o înregistrare simplă.
Industriile vor trebui să dezvolte planuri de transformare, descriind modul în care instalațiile lor vor progresa către decarbonizare, poluare zero și economie circulară.
De asemenea, vor introduce sancțiuni mai disuasive (cele mai grave încălcări pot fi sancționate cu amenzi de cel puțin 3% din cifra de afaceri anuală a UE a persoanei juridice) și mai multe competențe pentru autoritățile competente de a suspenda funcționarea instalațiilor neconforme.
Este prima lege a UE privind mediul care consacră dreptul oamenilor de a solicita despăgubiri pentru daunele aduse sănătății lor cauzate de poluarea ilegală.