Secretarul de stat Iurie Scripnic participă în perioada 7-8 septembrie curent, în Uzbekistan, la o conferință internațională privind securitatea alimentară. Oficialul are schimb de opinii cu membrii Guvernelor din circa 70 de state, cu experți internaționali și cu reprezentanți ai Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). Subiectul principal este legat de starea securității alimentare în lume, cu un accent special pe Asia Centrală. Oficialii discută experiențele internaționale și subliniază necesitatea de a schimba fundamental abordările cu privire la producția și distribuția alimentelor. De asemenea, revizuiesc sarcinile specifice pentru eradicarea foametei, asigurarea accesului tuturor la alimente și dezvoltarea agriculturii durabile până în 2030.
„Agricultura moldovenească a fost afectată de multiple șocuri în perioada 2021-2022, și anume de o secetă foarte gravă, prețuri majorate la îngrășăminte, la ratele dobânzilor la creditele agricole, la motorină și perturbarea lanțurilor logistice. În Republica Moldova, seceta este principalul risc pentru sectorul agricol și poate afecta stabilitatea socio-economică, mai ales că majoritatea populației rurale este dependentă de veniturilor din agricultură. De la începutul mileniului, țara s-a confruntat cu șapte secete severe, care au avut un impact negativ sever asupra tuturor sectoarelor agricole. Seceta din vara 2022 a fost clasificată ca fiind puternică până la foarte puternică, cu consecințe catastrofale. Seceta a afectat în special producătorii casnici și micii fermieri”, a menționat oficialul.
Iurie Scripnic a mai declarat că pe termen scurt, Guvernul Republicii Moldova oferă sprijin fermierilor afectați de seceta din anul 2022, prin intermediul subvențiilor, astfel încât să fie minimizate efectele și anticipate alte consecințe negative asupra sectorului agricol.
„Pe termen mediu, Guvernul va implementa măsuri pentru consolidarea rezilienței agriculturii în vederea atenuării impactului riscurilor climatice, în special a secetei. Ne propunem să intensificăm promovarea agriculturii durabile. Considerăm că rotația culturilor este esențială pentru o agricultură sustenabilă. De asemenea, vom pune accent pe managementul inteligent al pășunilor și pe multiplicarea perdelelor forestiere care au un rol important în protejarea culturilor agricole împotriva secetei, eroziunii și alunecărilor de teren”, a subliniat Iurie Scripnic.