NOUA PROGNOZĂ FAO PENTRU PRODUCȚIA, STOCURILE ȘI CEREREA MONDIALĂ DE CEREALE

12 mar 2024
Noua prognoză a FAO pentru producția mondială de cereale se ridică acum la 2 840 de milioane de tone, marcând o creștere de 1,1% (30,4 milioane de tone) față de anul precedent.
 
Această creștere este în primul rând rezultatul unei creșteri substanțiale a prognozei pentru producția mondială de porumb (cu 5,3 la sută), determinată de Brazilia, China (continentală) și Statele Unite ale Americii, care compensează mai mult decât o producție globală de grâu estimată mai scăzută (în scădere). 2,3 la sută).
 
FAO a lansat, de asemenea, o nouă informare privind oferta și cererea de cereale, ridicându-și ușor prognoza pentru producția mondială totală de cereale în 2023 la 2 840 de milioane de tone și oferind o serie de noi previziuni.
 
Utilizarea globală a cerealelor în 2023/24 este acum prognozată la 2 823 milioane de tone, o creștere de 1,1% față de anul precedent, în principal datorită utilizării crescute a porumbului și grâului pentru hrana animalelor.
 
Se așteaptă ca stocurile mondiale de cereale să crească, în totalitate din cauza cerealelor secundare, raportul dintre stocurile de cereale la nivel mondial și consumul estimat încheind anul la un nivel „confortabil” de 31,1 la sută, în creștere de la 30,9 la sută. Se preconizează că comerțul mondial cu cereale va crește cu 1,3% față de anul precedent, susținut de perspectivele îmbunătățite pentru exporturile de porumb ale Ucrainei și de cererea mai puternică din China.
 
FAO a publicat, de asemenea, prognoza preliminară pentru producția mondială de grâu în 2024, fixând-o la 797 de milioane de tone, o creștere cu 1,0% față de 2023. Prețurile mai scăzute la grâu au determinat o scădere de 6% an la an în plantarea grâului de toamnă în Statele Unite ale Americii. America, unde producția poate crește totuși din cauza perspectivelor puternice de randament. Condițiile meteorologice favorabile susțin, de asemenea, așteptările privind creșterea producției de grâu în 2024 în Federația Rusă, o mare putere de export, precum și producții peste medie în China, India și Pakistan.
 
 
 
loading ...