De ieri, în România pășunatul este interzis. Cel puțin, așa prevede Legea 407/2006, actualizată în 2021, care stipuleză că pășunatul este interzis în perioada 6 decembrie – 24 aprilie 2022. În același context, se interzice păscutul animalelor și în păduri, doar că pe întreaga perioadă a anului. Există și unele excepții prevăzute în Codul Silvic, și anume:
- pășunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie și 24 aprilie, cu excepția cazurilor în care proprietarul animalelor domestice este proprietar sau deține cu orice titlu terenul agricol sau are acordul scris al deținătorului de teren pe care se pasuneaza.
Ce se întâmplă în Republica Moldova? Evident, avem și noi Legea zootehniei nr. 142 din 27.05.1999, în baza căreia responsabilitatea asupra pășunilor o dețin autoritățile publice locale. Vorbim despre modificările efectuate ulterior și care stipulează că:
- primăriile satelor (comunelor), oraşelor (municipiilor) repartizează deţinătorilor de animale în folosinţă păşuni pe termen de până la cinci ani, aceştia fiind obligaţi să execute anual lucrări de întreţinere şi ameliorare a păşunilor, de sporire a potenţialului lor productiv, precum şi lucrări de profilaxie, tratare şi combatere a parazitozelor la animale (Art. 24);
- termenele de scoatere a animalelor la păşunat sunt stabilite de către autorităţile administraţiei publice locale şi se anunţă cu 10 zile înainte de termenul fixat, respectarea lui fiind obligatorie pentru toţi deţinătorii de animale (Art.25, al. 1);
- autorităţile administraţiei publice locale întocmesc amenajamente pastorale şi planuri privind lucrările de întreţinere, ameliorare şi exploatare raţională a păşunilor publice (Art.25, al. 2);
- se interzice folosirea păşunilor în primul an de însămânţare sau reînsămânţare;
- deţinătorii de animale au dreptul să folosească păşunile obşteşti în bază de contract cu autorităţile administraţiei publice locale.
Avem și lege, și o hotărâre de Guvern
În 2010, prin Hotărârea de Guvern nr. 667 din 23.07, a fost aprobat Regulamentul cu privire la păşunat şi cosit, care trebuie respectat și care prevede interzicerea păscutului de vite in noiembrie până în aprilie, datele exacte urmând a fi stabilite de consilierii locali.
Regulamentul cu privire la păşunat şi cosit prevede: „Păşunatul nu se admite înainte de ultima decadă a lunii aprilie sau prima decadă a lunii mai, când solul s-a zvântat şi temperatura aerului nu cade noaptea sub +5°C, iar plantele au înălţimea minimă de aproximativ 10 cm – în cazul păşunilor formate din plante de talie joasă, şi de aproximativ 15 cm – pe păşunile formate din plante de talie înaltă. Perioada de păşunat trebuie să se încheie în prima decadă a lunii noiembrie sau cu o lună înainte de coborârea temperaturii medii în decurs de 24 de ore sub 0°C”.