Suveranitatea alimentară trebuie să fie o prioritate absolută în fața agresiunii ruse. Miniștrii agriculturii din UE au subliniat acest lucru în cadrul reuniunii lor extraordinare de ieri (2 martie). Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojchiechowski, a anunțat o revizuire a politicii agricole europene.
Ministrul francez al agriculturii, Julien Denormandie, președintele interimar al Consiliului Agricultură al UE, a prezentat trei concluzii după reuniunea de criză:
- Urmează să fie eliberat potențialul de producție al agriculturii europene. Pentru a îmbunătăți pe termen scurt aprovizionarea cu hrană pentru animale, miniștrii cer ca pe termen scurt să fie permisă cultivarea culturilor oleaginoase și proteaginoase pe terenurile scoase din circuitul agricol.
- Comisia UE urmează să propună măsuri extraordinare de piață. În concret, principalele probleme sunt depozitarea privată a cărnii de porc și activarea rezervei de criză.
- Grupurile de experți la nivel înalt urmează să elaboreze măsuri suplimentare pe termen scurt.
- Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a fost de acord cu cererile miniștrilor agriculturii din UE în toate punctele. Securitatea alimentară a Europei nu trebuie pusă în pericol.
- Wojciechowski a subliniat că situația din Ucraina, în calitate de furnizor important de porumb, grâu și semințe oleaginoase pentru UE, va avea un impact negativ asupra creșterii animalelor din Europa, în special asupra creșterii porcilor.
- Pe lângă intervențiile pe termen scurt pe piață, Wojciechowski dorește să revizuiască și strategia de la Fermă la Furculiță și Green Deal. Nu este vorba despre renunțarea la aceste strategii, a subliniat polonezul. Cu toate acestea, trebuie efectuată o analiză precisă pentru a se asigura că măsurile Green Deal nu pun în pericol securitatea alimentară a Europei. De asemenea, Comisia UE va ține cont de acest lucru atunci când va evalua planurile strategice naționale pentru implementarea reformei agricole a UE în statele membre.