POLONIA SOLICITĂ REINTRODUCEREA TAXELOR VAMALE PENTRU PORUMBUL DIN UCRAINA

16 jan 2023
Polonia a solicitat reintroducerea la nivel european a taxelor vamale pentru porumbul ucrainean. Pe 30 ianuarie 2023, Consiliul de Miniștri ai Agriculturii al UE va discuta cererea polonezilor, a anunțat ministrul adjunct al Agriculturii Janusz Kowalski, transmite AGROMEDIA, cu referire la Farmer.

După cum a menționat Kowalski, Polonia va forma o coaliție și cu alte state UE pentru a reintroduce taxele. De asemenea, viceministrul a mai informat că în perioada ianuarie-octombrie 2022, importurile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 1,4 milioane de tone. La acel moment, exporturile poloneze de porumb ajungeau la 3 milioane de tone, de două ori mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului 2021, a adăugat Kowalski.

Acest lucru indică faptul că cea mai mare parte a porumbului din Ucraina este încă exportat, dar problema este la ei – a spus viceministrul. El a mai subliniat că Polonia nu poate impune tarife pe cont propriu, iar nici un instrument de protecție precum un depozit nu poate fi impus, deoarece nu este prevăzut de legislația UE.

Exportul de produse agricole din Ucraina

Viceministrul a reamintit că prin Regulamentul PE și al Consiliului, până la 5 iunie 2023, comerțul cu produse agricole cu Ucraina a fost liberalizat. Acest regulament introduce taxe zero pentru anumite produse din Ucraina, suspendă aplicarea sistemului de prețuri de intrare, suspendă toate contingentele tarifare și prevede că, nici după expirarea acestuia, nu se percep taxe antidumping la importurile originare din Ucraina.

Liberalizarea comerțului cu Ucraina urmează să fie verificată

După încheierea perioadei de liberalizare a comerțului cu Ucraina, va trebui să luăm o decizie foarte dură cu privire la ce să facem în continuare - a remarcat Kowalski, adăugând că în calitate de Minister al Agriculturii, ne vom strădui să excludem unele produse din liberalizare, astfel vom proteja păsările de curte poloneze, merele poloneze și industria de prelucrare a sucurilor.

El a adăugat că la Ministerul Agriculturii se lucrează deja pe această problemă. Kowalski a reamintit că există o clauză de protecție în regulament în vigoare, care dă Poloniei posibilitatea de a depune o cerere Comisiei Europene de a iniția o procedură formală de investigare, dacă există indicii de încălcare a intereselor fermierilor polonezi.

Vrem să profităm de această oportunitate și voi convinge întregul guvern polonez să depună o astfel de cerere. Pentru a proteja ferm interesele fermierilor polonezi și a cere din partea UE, de exemplu, finanțarea infrastructurii de depozitare sau compensarea fermierilor care suferă pierderi din motive geopolitice, a spus ministrul adjunct.

Cred că inițiativa mea va fi o idee bună și un instrument bun pentru a câștiga cele mai bune condiții de protecție în negocierile cu Comisia Europeană și alte țări - a adăugat Janusz Kowalski.
 
 
loading ...