PORTURILE DIN UCRAINA, ATACATE. Trecerea frontierei dintre R. Moldova și România se complică

02 aug 2023
După atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene, transportatorii de cereale din sudul Ucrainei vor dori să tranziteze teritoriul țării noastre pentru a ajunge la porturile Constanța, Galați și Brăila din România, iar acest fapt va complica trecerea frontierei dintre Republica Moldova și România, a spus Vladimir Bolea la Radio Moldova.

Modalități de fluidizare a traficului transfrontalier pentru exportatori
Modalitățile de fluidizare a traficului transfrontalier, implicit pentru exportatorii de cereale din Republica Moldova, urmează să fie discutate la București de către Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, cu omologul său român și cu șeful Autorității Vamale din România, precizează ministrul.
 
Nu e suficient numai partea Republicii Moldova să ia niște decizii. Contează ca aceste decizii întotdeauna să fie luate de direcțiile vamale ale ambelor maluri, pentru că toate deciziile luate de direcția vamală a Republicii Moldova își pierd puterea juridică la mijlocul râului Prut. Pe cealaltă parte, dacă ele nu sunt luate ca în oglindă atunci practic degeaba tu aici fluidizezi tranzitul cerealelor sau trecerea de cereale dacă de cealaltă parte nu este aceeași înțelegere a lucrurilor și din acest considerent o să trebuiască cel mai probabil să facem o vizită expres împreună cu șeful direcției vamale să ne întâlnim cu ministerul Agriculturii și cu șeful direcției vamale din România, să stabilim niște lucruri, a declarat oficialul.
 
Între timp, atacurile Rusiei asupra infrastructurii din Ucraina continuă. În noaptea din 2 august, rușii au atacat cu drone portul și infrastructura industrială din sudul regiunii Odessa. În urma atacului, au izbucnit incendii la instalațiile portului, iar elevatorul cu cereale a fost avariat.
În ultimele zile, 26 de de instalații portuare din Ucraina au fost distruse.
loading ...