PREȚUL GRÂULUI SCADE LA NIVELUL DE DINAINTE DE RĂZBOI. UE ar putea cumpăra 3 milioane de tone de cereale din Ucraina pentru depozitare temporară

04 jul 2022
Prețurile cerealelor continuă să scadă. Astfel, prețurile la grâu, porumb și orz aproape au atins nivelul de dinaintea războiului din Ucraina. Dar, posibil că, așa cum se întâmplă adesea, acestea pot fi exagerări înainte ca piața să-și dea seama cât de mică este cu adevărat recolta, transmite AGROMEDIA, cu referire la agrarheute.com.

Prețurile grâului pentru noua recoltă au scăzut cu puțin sub 16 EUR, până la 334,50 EUR pe tonă, vinerea trecută (1 iulie). De la vârful prețului de la mijlocul lunii mai, prețurile europene la grâu au scăzut cu 105 EUR pe tonă sau 25% – la un nivel înregistrat ultima dată la sfârșitul lunii martie/începutul lunii aprilie.

Prețurile porumbului de pe piața futures au scăzut, de asemenea, cu încă 10 euro vineri, la doar 288,25 euro pe tonă. Acesta este cel mai mic preț al porumbului de la sfârșitul lunii februarie - când a început războiul din Ucraina.
 
Europa vrea să revândă cereale din Ucraina

Uniunea Europeană ar putea cumpăra câteva milioane de tone de cereale ucrainene și le poate trimite în țările vulnerabile ca ajutor alimentar, a spus șeful grupului industrial francez „Intercereales”. 

Diplomații au încercat de luni de zile să negocieze un coridor maritim în porturile Ucrainei de la Marea Neagră, în timp ce se confruntă cu dezvoltarea unor rute alternative de export înainte de sosirea noii culturi din Ucraina.

În Franța, guvernul a purtat discuții cu oficiali din industrie, inclusiv cu compania de retail „Intercereales”, pentru a propune soluții, a informat săptămâna trecută agenția de presă Reuters. 

UE ar putea cumpăra între 2 și 3 milioane de tone de cereale pentru depozitare temporară în statele membre de la granița cu Ucraina, a mai spus Jean-Francois Loiseau, președintele „Intercereales”. 

Acest lucru ar permite Comisiei Europene să plătească fermierii ucraineni și astfel fermierii ucraineni ar avea bani pentru a-și cumpăra semințele, îngrășămintele și combustibilul și acest lucru ar permite multor țări care se află într-o situație dificilă să primească donații de alimente de la Uniunea Europeană pentru a se uni, la scară mare, a declarat Loiseau pentru Reuters.

Exporturile de cereale ale Ucrainei, în iunie, au scăzut cu 43%, față de anul precedent, la 1,41 milioane de tone, a anunțat vineri Ministerul Agriculturii din Ucraina.
 

Rusia reduce drastic exportatorii – prognoze ridicate pentru recolte

Rusia și-a redus recent taxa la exportul de cereale după ce a schimbat formula pentru a spori transporturile în sezonul de comercializare iulie-iunie 2022-23, a declarat vineri Ministerul Agriculturii.

Cu toate acestea, transportul maritim a fost îngreunat recent de taxele mari la export, de o rublă surprinzător de puternică și de creșterea bruscă a costurilor de transport și asigurare din cauza sancțiunilor.

Rusia ar putea avea un record de 41 de milioane de tone de grâu, disponibile pentru export în campania de marketing 2022/23: aceasta ar fi cu 25% mai mult decât sezonul trecut, potrivit unui sondaj Reuters al analiștilor și comercianților săptămâna trecută.

În ultimul sezon 2020/21, USDA estimează volumul exporturilor rusești la 33 de milioane de tone de grâu. Cu toate acestea, exporturile reale nu sunt încă cunoscute. Vama rusă a suspendat publicarea datelor de import și export în aprilie pentru a evita „speculațiile”. 

PREȚUL GRÂULUI SCADE LA NIVELUL DE DINAINTE DE RĂZBOI. UE ar putea cumpăra 3 milioane de tone de cereale din Ucraina pentru depozitare temporară

PREȚUL GRÂULUI SCADE LA NIVELUL DE DINAINTE DE RĂZBOI

UE ar putea cumpăra 3 milioane de tone de cereale din Ucraina pentru depozitare temporară

PREȚUL GRÂULUI SCADE LA NIVELUL DE DINAINTE DE RĂZBOI. UE ar putea cumpăra 3 milioane de tone de cereale din Ucraina pentru depozitare temporară

loading ...