PREȚUL ULEIULUI DE FLOAREA-SOARELUI A ATINS NIVELUL MAXIM. Bursa cerealelor

16 nov 2023
Prețurile uleiului de floarea-soarelui de la Marea Neagră au atins un nivel maxim pe tot parcursul anului. Motivul principal este cererea crescută, dar și noile reglementări privind taxele de export.
 
Prețurile de ofertă pentru uleiul de floarea-soarelui ucrainean sunt în medie cu 50 USD/tonă mai mari decât săptămâna precedentă, la 910-920 USD/tonă CIF Mersin. Diferența de preț dintre uleiul de soia și uleiul de floarea-soarelui a crescut la 115 USD/tonă de la 70 USD/tonă. Cu obstacolele de export care duc la aprovizionarea limitată din Ucraina și vânzările diminuate ale fermierilor, interesul de cumpărare a crescut pe piețele primare precum India, China și Orientul Mijlociu. Acest lucru a dus la o aprovizionare mai restrânsă, în ciuda așteptărilor inițiale privind o recoltă mare de floarea-soarelui în regiune.


Bursa cerealelor

Consultanța SovEcon se așteaptă la stabilizarea pieței ruse a grâului în urma unei ușoare reduceri recente a prețurilor. În ultimele trei luni, prețurile grâului de clasa a patra au scăzut cu 21% la 11.075 rub/t. Cu toate acestea, odată cu creșterea cererii de grâu în rândul exportatorilor și sfârșitul sezonului de recoltare, prețurile viitoare ar putea crește.
 
Prețurile grâului de panificație s-au redus la Bursa din Paris, reflectând mișcările valutare ale monedei euro. Cotațiile porumbului Euronext au avut o tranzacționare mixtă. Importurile săptămânale de porumb ale U.E. s-au ridicat la 364.463 tone în săptămâna până la 13 noiembrie, ducând totalul sezonului la 6,29 mil t (Comisia Europeană). Valorile de tranzacționare pentru rapița Matif au avansat pentru contractul din 24 februarie cu 0,7%, în ciuda presiunii în contra, și la un pas de primul lor final în două luni peste media lor mobilă pe 50 de zile.
 
Contractele futures pe grâu CBOT au crescut din nou la Chicago în prima parte a sesiunii de ieri, deoarece semnele de moderare a inflației din SUA au diminuat spectrul unor noi creșteri ale ratelor dobânzii. Cotațiile grâului de panificație din SUA s-au redus până la finalul sesiunii de marți, deși datele guvernamentale au arătat că plantarea de grâu de iarnă a țării a fost în urma estimărilor analiștilor.
 
Prețurile porumbului la Bursa de la Chicago au rămas susținute de vânzările către Mexic și de preocupările meteorologice din Brazilia. Institutul Național de Meteorologie (Inmet) din Brazilia a emis o nouă alertă și a extins valul de căldură la 15 state, iar acum estimează că va dura până vineri, 17 noiembrie. Între timp, exporturile de porumb brazilian s-au ridicat la 2,4 milioane tone în a doua săptămână a lunii noiembrie.
 
Cotațiile pe soia CME au evoluat marți, menținând câștigurile de luni, deoarece piața a rămas susținută de preocupările meteorologice din Brazilia și de prețurile mai puternice la uleiul de soia. Piața de soia a împrumutat, de asemenea, sprijin de pe piețele din aval, deoarece contractele futures pe șrot de soia s-au menținut la majoritatea câștigurilor abrupte de luni, iar prețurile boabelor de soia au crescut brusc, susținute de cotațiile mai mari ale uleiului de palmier din Malaezia.
 
Sursa: Agriportal 
loading ...