PREȚURILE CEREALELOR CRESC. Traficul maritim pe Marea Neagră rămâne a fi întrerupt

03 mar 2022
Întreruperea traficului maritim pe Marea Neagră și sancțiunile economice împotriva Rusiei au determinat creșterea prețurilor la cereale și semințe oleaginoase. Semănatul de primăvară în Ucraina este, de asemenea, în pericol, transmite agrimanet.ro.

Drept urmare, prețurile cerealelor au continuat să crească, pe măsură ce ostilitățile au escaladat în Ucraina. Conflictul armat blochează complet traficul maritim pe Marea Neagră, iar sancțiunile economice împotriva Rusiei restricționează tot mai mult comerțul cu cereale și exporturile de mărfuri.

O mare parte din piață pare să considere volumele de cereale ruso-ucrainene ca fiind „inaccesibile”, reducând drastic livrările globale de grâu, porumb, orz, rapiță și floarea-soarelui pe termen nelimitat, spun analiștii.

Marți, grâul pe Matif a crescut cu 24,75 EUR pe tonă, până la 351,25 EUR pe tonă, iar pentru luna mai a atins 340,25 EUR pe tonă. Prețul noii culturi a crescut cu 15,75 EUR până la 306 EUR pe tonă.
Porumbul a crescut și el cu 29 de euro, până la 340 de euro, iar noua recoltă de porumb a fost tranzacționată la 264,75 euro – + 11,75 euro.

Disponibilitatea globală a cerealelor și a semințelor oleaginoase este în pericol

Prețurile la rapiță și-au continuat, de asemenea, creșterea istorică: contractul din mai 2022 a crescut cu 70,25 EUR, până la 825,75 EUR, iar noua recoltă a crescut cu 41,75 EUR până la 708,50 EUR pe tonă. Motivul: Ucraina este cel mai important furnizor străin de rapiță pentru UE.
Ucraina și Rusia sunt responsabile pentru aproape 80% din exporturile globale de ulei de floarea-soarelui.

„Aceste evoluții în disponibilitatea globală a mărfurilor agricole ar putea avea un impact semnificativ asupra securității alimentare a multor țări”, spune Zribi, șeful departamentului de cereale al agenției agricole franceze FranceAgriMer.

Este posibil ca mulți importatori să încerce să cumpere cereale și alte produse agricole de la alți furnizori pentru a-și asigura aprovizionarea. În prezent, sunt deosebit de afectate țări precum Tunisia, Libanul și țările din Africa subsahariană, care erau dependente în mod deosebit de importurile din Ucraina și ale căror stocuri sunt destul de scăzute la sfârșitul sezonului curent. Problemele din țările din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, care sunt deja afectate de o secetă masivă, sunt agravate de război.

Depozitele de cereale din Ucraina și Rusia sunt pline

Rusia și Ucraina reprezintă 30% din exporturile mondiale de grâu și orz, Ucraina este și al patrulea exportator de porumb, al cincilea furnizor de grâu, numărul trei la orz și ocupă o poziție dominantă pe piața mondială de floarea-soarelui, explică Marc Zribi.
Înainte de izbucnirea războiului, volumele rămase de export pe partea ucraineană erau în jur de 6 milioane de tone de grâu, din care jumătate era de panificație, potrivit Zibri. În plus, ar fi trebuit să exportate aproximativ 18 milioane de tone de porumb.

În Rusia, din volumul estimat de export de 32 de milioane tone de grâu, mai sunt încă 12 milioane tone în depozit, 3 milioane tone de porumb și 1 milion de tone de orz. „Cumpărătorii trebuie acum să recurgă la alte origini, ceea ce ar trebui să conducă la tensiuni considerabile pe piețele cerealelor și al semințelor oleaginoase”, se așteaptă analistul francez.
 
loading ...