De la sfârșitul lunii aprilie până la mijlocul lunii iunie, prețurile ureei au crescut cu 26% (până la 313 USD/t) și au continuat să crească încet. Dar în perioada 11-18 iulie, cotațiile la FOB Baltic au scăzut cu 2% (la 323 USD/t) pe fondul cererii reduse și al rezervelor semnificative în unele țări, precum și în urma prețurilor la gaze, scrie GrainTrade.
Potrivit agenției MMI, piața ureei rămâne stabilă, dar în unele țări se înregistrează o scădere a cererii. Astfel, la ultima licitație din India au fost achiziționate doar 430.000 de tone de îngrășământ în loc de 1-1,5 milioane de tone așteptate de piață Următoarea licitație ar trebui să aibă loc în august. În Europa, este apogeul sezonului scăzut, iar în SUA, cererea este presată de scăderea prețurilor cerealelor și a condițiilor meteorologice. În plus, principalele țări importatoare de îngrășăminte au acumulat stocuri semnificative.
Prețurile ureei nu au fost susținute nici măcar de o reducere bruscă a exporturilor sale de către China, care a redus aprovizionarea cu 86% față de anul trecut pentru a stabiliza prețurile interne, au adăugat analiștii.
Până de curând, factorul care susținea prețurile ureei a fost reducerea livrărilor din Egipt, unde a avut loc o penurie de gaz la începutul lunii iunie. Cu toate acestea, țara a rezolvat acum situația prin cumpărarea de gaze naturale lichefiate, așa că în curând va crește exporturile de îngrășăminte, ceea ce va duce la scăderea prețurilor.
În același timp, potrivit MMI, de la jumătatea lunii iunie, prețurile la nitrat de amoniu pe FOB Baltică au crescut cu 7,3%, până la 220 USD/t. Prețurile sunt vulnerabile la fluctuațiile cererii, spun experții. Piața așteaptă în prezent licitația pentru ureea din India pentru a determina tendințele suplimentare ale prețurilor.