Un lucrător de la o fermă de păsări din Spania a contractat gripa aviară la sfârşitul lui septembrie, şi a rămas asimptomatic până când a fost testat negativ, fără alte infecţii cunoscute, a declarat luni Ministerul Sănătăţii de la Madrid, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agerpers.
Acesta ar fi primul caz înregistrat la om în cadrul UE de la apariția actualei tulpini în 2021. Un caz similar fusese localizat în Regatul Unit la sfârșitul anului trecut, în timp ce altul a fost înregistrat în Statele Unite în aprilie anul trecut.
Pe 28 septembrie 2022, Centrul naţional de microbiologie a confirmat un caz de gripă aviară A(H5N1) la un bărbat asimptomatic care anterior fusese testat negativ, potrivit unui comunicat al ministerului.
Persoana infectată este un angajat al unei ferme de păsări din Guadalajara (centru) unde, pe 17 septembrie, au fost depistate cazuri de boală printre păsările de curte.
El a fost plasat în izolare la domiciliul său până când a fost testat negativ, pe 27 septembrie.
Singura persoană cu care a avut contact apropiat a fost testat negativ, potrivit comunicatului ministerului, care subliniază că transmiterea de la păsări la om este considerată un fenomen rar, iar transmiterea de la om la om este extrem de rară.
În Spania, "au fost detectate 79 de focare la păsări sălbatice şi 36 în fermele de păsări", potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) avertizează că Europa s-a confruntat anul acesta cu cea mai gravă criză de gripă aviară înregistrată vreodată, cu aproape 50 de milioane de păsări sacrificate, iar persistenţa virusului pe durata verii sporeşte riscul extinderii infecţiilor în următorul sezon.
Extinderea gripei aviare înalt patogenă este un motiv de îngrijorare pentru guverne şi industria avicolă, din cauza numărului ridicat de păsări sacrificate, a posibilităţii restricţionării comerţului şi a riscului transmiterii la om.
Un număr fără precedent de focare a fost raportat vara aceasta la păsările de curte şi sălbatice, provocând mortalitate masivă în rândul coloniilor de reproducere a păsărilor de pe coasta de nord a Atlantic, conform studiului realizat de EFSA, Centrul european de prevenire şi control al bolilor şi un laborator de referinţă din UE.
Epidemia de gripă aviară din acest sezon a afectat în total 37 de state din Europa, un nivel record, iar virusul a traversat pentru prima dată Atlanticul, pe rutele de migraţie, provocând epidemii severe în câteva provincii din Canada şi Statele Unite, arată datele EFSA.
Per total, actualul sezon de gripă aviară este cel mai grav înregistrat vreodată în Europa, cu un total de 2.467 de focare raportate la păsări şi 47,7 milioane de păsări sacrificate. În plus, au fost detectate 187 de focare la păsările captive şi 3.573 la păsările sălbatice.
EFSA recomandă rapida implementare a strategiilor de atenuare a riscului şi de supraveghere, în vederea detectării timpurii a virusului.
Potrivit ANSA, în prezent, pe teritoriul Republicii Moldova nu sunt active focare de Gripă Aviară, în schimb este activ un focar de Pestă Porcină în satul Ghindești, raionul Florești. Cel mai recent focar activ de gripă aviară de pe teritoriul țării noastre a fost identificat în luna august, curent, în raionul Fălești, localitatea Albinețul Vechi. Pe acest caz, a fost întrunită în regim de urgență Comisia pentru situații excepționale a raionului Fălești, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influenţă aviară.