A fost publicat raportul analitic al Comisiei Europene, dedicat evaluării comerțului cu produse agroalimentare pentru primele 6 luni din 2024. Potrivit datelor UE, valoarea importurilor agroalimentare din Uniunea Europeană a ajuns la 13 miliarde de euro în iunie, înregistrând o scădere cu doar 1% mai mică decât în iunie 2023. Importurile totale din prima jumătate a anului au atins 82,7 miliarde de euro, menținându-se aproape stabile comparativ cu 2023 (-491 milioane EUR).
Ucraina continuă să ocupe locul trei printre principalii exportatori de produse agroalimentare către UE, după Brazilia și Marea Britanie. Este de remarcat faptul că ponderea Ucrainei în importurile de produse agricole ale UE în primele 6 luni din 2024 a crescut cu doar 2% (124 milioane de euro) comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
Brazilia a rămas principalul furnizor de produse agroalimentare pentru UE, în ciuda faptului că a înregistrat a doua cea mai mare scădere a importurilor (-634 milioane EUR, -7%), cauzată în principal de scăderea prețurilor la semințele oleaginoase și o reducere a importurilor de porumb. Importurile au scăzut, de asemenea, din Indonezia (-489 milioane EUR, -17%), din cauza scăderii importurilor de ulei de palmier, și din Canada (-462 milioane EUR, -28%), în special din cauza scăderii importurilor de porumb și grâu.
Importurile din Côte d'Ivoire au înregistrat cea mai mare creștere (+951 milioane EUR, +46%), explicată în principal prin prețurile mai mari la produsele din cacao. Această creștere a fost urmată de importurile din Nigeria, care au crescut cu 132% (+473 milioane EUR), tot din cauza prețurilor la cacao.
Tunisia a avut a treia cea mai mare creștere a valorii importurilor, dublându-se cu o creștere de 419 milioane EUR (+107%), în principal datorită volumelor crescute de ulei de măsline și prețurilor mai ridicate. Pe de altă parte, s-a observat o reducere a importurilor din Australia (-843 milioane EUR, -46%), din cauza scăderii volumelor de rapiță importate.
În același timp, exporturile de cereale au crescut cu 8% față de 2023, ajungând la 25,1 milioane de tone în prima jumătate a anului, pe fondul prețurilor mai scăzute la cereale. Doar exporturile de grâu au crescut cu 2,7 milioane de tone.
Cel mai recent indicator lunar (iunie 2024) a arătat că balanța globală pozitivă a comerțului cu produse agroalimentare în UE a atins 33,7 miliarde EUR, cu 1,5 miliarde EUR mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2023.