Comisia Europeană a transferat României suma de 37,05 milioane de euro în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (PNRR), ca parte a celei de-a doua cereri de plată. Transferul vine după ce Comisia a evaluat progresele realizate de România în îndeplinirea jaloanelor și țintelor asumate, scrie Revista Ferma.
Astăzi, Comisia Europeană a realizat plăți în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență către Cehia, Germania, Italia, Portugalia și România, însumând 26,8 miliarde de euro sub formă de împrumuturi și granturi. În total, sumele plătite prin acest mecanism au depășit acum pragul de 300 de miliarde de euro, a transmis Comisia Europeană pe 23 decembrie.
România a depus cea de-a doua cerere de plată pe 15 decembrie 2022, acoperind 51 de jaloane și ținte. În septembrie 2023, Comisia a emis o evaluare pozitivă pentru majoritatea acestora, însă două jaloane din sectorul energetic (129 și 133) nu au fost considerate îndeplinite satisfăcător, ceea ce a dus inițial la suspendarea unei sume de 53,4 milioane de euro.
După transmiterea de informații suplimentare și realizarea de progrese, Comisia a deblocat o sumă brută de 42,59 milioane de euro. Dintre acestea, 17,78 milioane de euro au fost recunoscute pentru jalonul 133, complet îndeplinit, și 24,8 milioane de euro pentru jalonul 129, pentru care progresele au fost considerate semnificative, dar nu suficiente pentru a-l declara finalizat.
Din această sumă brută, România a primit efectiv 37,05 milioane de euro, după deducerea prefinanțării. Totuși, pentru că jalonul 129 nu a fost îndeplinit integral, suma totală a împrumutului disponibil pentru România a fost ajustată, reducându-se cu 10,77 milioane de euro.
Până în prezent, România a beneficiat de 9,4 miliarde de euro din cele 28,53 miliarde de euro alocate prin PNRR. Fondurile sunt esențiale pentru implementarea reformelor și investițiilor ce vizează tranziția verde, digitalizarea și creșterea rezilienței economiei naționale.