Potrivit decretului guvernamental emis de Federaţia Rusă, interdicţia ar urma să se încheie în data de aprilie 2022. În prezent, pe piaţa internă s-a format o nevoie suplimentară de azotat de amoniu, atât de la producătorii agricoli, cât şi de la întreprinderile industriale. În special într-o serie de regiuni din districtele federale din zona Caucazului, unde din cauza iernii blânde semănăturile de primăvară vor începe mai devreme, ceea ce creează deja o cerere crescută de îngrăşăminte pe bază de azot.
„Restricţionarea exporturilor va face posibilă asigurarea fermierilor autohtoni că vor avea la dispoziţie cantitatea necesară de azotat de amoniu în perioada maximă de achiziţii - din ianuarie până în martie, precum şi va preveni creşterea preţurilor la acest tip de îngrăşământ în condiţii de cerere activă”, a declarat ministrul Agriculturii, Dmitri Patrushev.
Scăderea productivităţii, principala îngrijorare
Unii producători agricoli din Rusia, înainte de campania de semănat, s-au confruntat cu o penurie de azotat de amoniu, un îngrăşământ mineral folosit la începutul primăverii pentru a hrăni culturile de iarnă şi de primăvară. Potrivit experţilor din domeniu, lipsa acestui îngrăşământ în condiţii meteorologice normale poate duce la o scădere a randamentului cu 25-50% din volumul planificat. În acelaşi timp, este imposibil să găseşti un înlocuitor complet pentru azotatul de amoniu.Înainte, producători agricoli erau obişnuiţi să-şi facă provizii în toamnă pentru azotatul de amoniu, dar din cauza creşterii preţurilor acest lucru nu a mai fost în totalitate posibil. Preţurile azotatului de amoniu au crescut mai ales din cauza creşterii costului gazului utilizat în producţia sa în întreaga lume.
sursa:revista-ferma.ro