SALVAȚI ALBINELE! Zeci de mii de stupi din Turcia, Grecia și Italia au luat foc din cauza incendiilor, apicultorii sunt disperați

12 aug 2021
Incendiile masive au lovit puternic lumea apicolă din regiunea Mării Mediterane. Zeci de mii de stupi au luat foc, iar baza meliferă specifică regiunii a fost transformată în cenușă și scrum. Apicultorii și-au văzut afacerile distruse complet, iar starea lor de spirit poate fi definită printr-un singur cuvânt: disperare!

Marasmul din Osmaniye

Douăsprezece zile de incendii masive au dat o lovitură majoră sectorului apicol din Turcia, perspectivele, chiar pe termen lung, fiind sumbre. Distrugerea este resimțită puternic de numeroși apicultori, care au pierdut mii de familii de albine, dar și mediul natural propice apiculturii, notează AGROMEDIA cu referire la lantulalimentar.ro.

Aproape toți locuitorii din Osmaniye, un cartier al stațiunii turistice Marmaris, situată în partea sud-vestică a Turciei, sunt apicultori. Stupii lor se aflau pe dealurile verzi din împrejurimi și au asigurat, înainte de incendii, principalul venit pentru multe familii. Ali Kaya, 33 de ani, este apicultor din a doua generație. După moartea tatălui său, a preluat afacerea apicolă pe care acesta o înființase în 1979. Kaya a pierdut 250 de stupi mistuiți de flăcările care au distrus și întregul ecosistem de care depindeau albinele sale. Apicultorul turc spune că întreaga regiune este în stare de șoc.

„Aici nu a mai rămas nimic, nu au mai rămas arbori. Au ars animale. Au ars locuințele oamenilor”, a spus el. „Habar n-am ce vom face. Mintea noastră este confuză, ne-am pierdut reperele mentale. Deocamdată, nu putem gândi clar, aici, în Osmaniye”, a povestit apicultorul.

Distrugerea pădurilor este resimțită ca o mare pierdere pentru apicultorii din alte regiuni ale Turciei, care obișnuiau ca în luna august să vină în aceste areale silvatice. Mulți dintre ei, aflați cu stupii în pastoral, în câmpiile înalte ale țării, urmau să vină la jumătatea lunii august chiar în zona păduroasă. Dacă ar fi venit mai din vreme, și-ar fi văzut afacerile distruse de incendiu. Oricum nu este bine: pădurile au ars, iar albinele lor au rămas fără o bază meliferă importantă. Întregul ciclu de producție a fost dat peste cap.

Mai spre est, pădurile din districtul Manavgat din Antalya au fost, de asemenea, făcute scrum. Apicultorul Guven Karagol se afla în pădure și când a văzut că flăcările se apropie și-a abandonat stupina. „Incendiul a înaintat rapid, stupii mei au luat foc, nu puteam face nimic, decât să mă uit neputincios. Șase ani din munca au ars într-o clipă”, a spus el pentru agenția de știri turcă IHA. Când s-a întors a doua zi după incendiu, a văzut câteva albine zburând și și-a dat seama că 20 din 100 de stupi au supraviețuit cumva: „Acești 20 de stupi îmi dau speranță”, a spus Karagol.

Dezastrul din Evia

Insula Evia din Grecia a devenit un simbol a dezastrului. Aici se aflau în pastoral zeci de apicultori, care vindeau mierea pensiunilor turistice ocupate de turiști în sezonul estival. Flăcările au distrus totul, inclusiv baza meliferă. Focul a mistuit o pădure de pin de 15 kmp, loc frecventat de apicultori, potrivit unei relatări pe twitter. Din stupii arși nu a mai rămas nimic. Apicultorii greci așteaptă acum despăgubiri de la stat, iar pentru evaluarea pagubelor folosesc imagini satelitare, întrucât accesul este dificil, în locurile devastate de incendii.

În cazul incendiului din apropierea Atenei, autoritățile au arestat un apicultor în vârstă de 64 de ani, suspectat că ar fi cauzat focul din localitatea Stamata, utilizând un dispozitiv de afumare a stupilor. Autoritățile l-au acuzat că a pus foc din neglijență, dar apicultorul a negat acest lucru.

Zeci de milioane de albine au pierit în Sardinia

Incendiile din iulie, din Sardinia, Italia, au devastat 20 000 de hectare acoperite de plantații de măslini, păduri și podgorii. Peste 1 500 de oameni au fost nevoiți să-și evacueze casele, mulți nefiind încă în stare să se întoarcă acasă. Apicultorii de pe insula italiană au declarat că 500 de stupi au fost afectați. Ecologiștii estimează că daunele totale aduse mediului natural din Sardinia s-ar putea ridica la 1 miliard de euro.

Guvernul regional este îndemnat să evalueze daunele pentru a compensa fermierii. Agronomii și ecologiștii cred că va dura cel puțin 15 ani pentru a reconstrui zonele împădurite distruse de incendiu.

sursa:lantulalimentar.ro
loading ...