SECETA DIN ACEST AN ESTE DOAR ÎNCEPUTUL. Vor să însămânţeze norii cu avioane speciale şi să crească precipitaţiile

26 jul 2022
Seceta din acest an este numai începutul şi vor veni vremuri grele, iar guvernele trebuie să ia măsuri pentru perioadele următoare, susține preşedintele Societăţii Meteorologice Române, Ion Sandu, transmite AGROMEDIA, cu referire la digi24.

Vreau să vă spun vor veni vremuri grele. Eu vă înţeleg disperarea. Secetele vor fi atât de cumplite, încât, repet, vă înţeleg disperarea. Ca să reducem efectele secetelor care vor veni, trebuie făcute irigaţii. Pe fiecare râu mijlociu trebuie un mini-baraj. Trebuie făcute perdele de protecţie agricolă. (...) Astea sunt problemele pe care trebuie să le ridicaţi. Sistemul antigrindină şi creştere a precipitaţiilor este o componentă din aceste patru măsuri pe care trebuie să le ia guvernele pentru perioadele care vor veni. Şi a patra este investirea banilor în cercetare, să alegem soiuri rezistente la secetă. Sunt reguli generale. Dacă nu le respectăm şi nu le implementăm toate odată, ne întâlnim şi la anul, şi la anul, fără folos. Seceta este atât de cumplită, încât nu vă imaginaţi şi este numai începutul, a spus Ion Sandu în cadrul unei întâlniri cu fermieri din Vrancea şi Bacău.

La rândul său, directorul Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, Căunei Florescu, le-a explicat fermierilor modul în care acţionează sistemul antigrindină, dar şi modalităţile prin care autorităţile doresc să combată seceta în următorii ani.

Noi putem creşte precipitaţiile în fiecare sezon. (...) Prin lege este prevăzut să achiziţionăm opt avioane care să însămânţeze norii şi să crească precipitaţiile. Am făcut toate procedurile legale şi trebuie să identificăm finanţarea. Avem certitudinea că vom primi bani din PNRR şi vom achiziţiona aceste avioane. Dacă nu, actuala conducere, Guvernul, caută surse de finanţare să cumpărăm aceste avioane. Acum, dacă aş avea două avioane aici, în Vrancea, vă spun că într-o săptămână se schimbă situaţia. (...) A doua tehnologie este tehnologia generatoarelor şi a baloanelor, pe care poate să o achiziţioneze orice fermier, cu avizul nostru. Orice tehnologie funcţionează, dacă ai aparatura necesară să vezi ce se întâmplă. Cei care stau pe ogor şi văd că dispar norii... nu dispar norii. Balanţa de apă nu se schimbă. Noi urmărim numai norii care produc grindină. Dacă nu acţionăm, acolo, în zona respectivă, va cădea grindină şi va produce distrugeri. Dacă acţionăm, cade numai apă. Dar numai acolo, nu în altă parte. Veţi fi ajutaţi, pentru că prin dumneavoastră suntem şi noi ajutaţi. Dumneavoastră produceţi hrana pe care o consumăm noi. Dacă dumneavoastră nu o produceţi, noi nu mâncăm. Este interesul general, politic, să creăm acele condiţii de a produce hrana şi să avem apă, a spus Căunei.

Fermierii vrânceni au susţinut în mai multe rânduri că de vină pentru seceta extremă din judeţ este sistemul antigrindină şi folosirea excesivă a rachetelor aferente.

Potrivit statisticilor, în Vrancea au fost utilizate, de la începutul anului şi până în prezent, 182 de rachete antigrindină. În comparaţie, în anul 2021, prin Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea au fost trase 709 rachete antigrindină.

SECETA DIN ACEST AN ESTE DOAR ÎNCEPUTUL. Vor să însămânţeze norii cu avioane speciale şi să crească precipitaţiile

SECETA DIN ACEST AN ESTE DOAR ÎNCEPUTUL

Vor să însămânţeze norii cu avioane speciale şi să crească precipitaţiile

SECETA DIN ACEST AN ESTE DOAR ÎNCEPUTUL. Vor să însămânţeze norii cu avioane speciale şi să crească precipitaţiile

loading ...