UCRAINA CONTESTĂ PRELUNGIREA RESTRICȚIEI ASUPRA IMPORTULUI DE CEREALE

07 sep 2023
Ucraina va contesta orice prelungire a interdicției asupra importului de cereale după 15 septembrie (impusă cele 5 țări din UE  - Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia), fapt ce apare acum ca un punct de fricțiune între Ucraina și unii dintre cei mai puternici susținători ai săi împotriva invaziei Rusiei. Kievul spune că restricțiile, introduse ca răspuns la protestele fermierilor din țările respective din cauza scăderii prețurilor la cereale, pun în pericol exporturile țării.

Ihor Zhovkva, adjunctul șefului de personal al președintelui Volodymyr Zelenskiy, concentrat pe afaceri externe, a declarat că guvernul va încerca să facă recurs împotriva restricțiilor la o comisie de arbitraj dacă UE extinde măsurile dincolo de termenul limită de 15 septembrie.
„Dacă Comisia Europeană își extinde decizia cu privire la importurile de cereale din Ucraina, ne vom plânge comisiei de arbitraj conform acordului nostru”, a spus Zhovkva într-un interviu la Kiev.

Consilierul Zhovkva  a evidențiat în principal Polonia care, împreună cu Ungaria, a avertizat că va impune restricții unilaterale dacă măsurile UE nu sunt extinse. Un aliat ferm al Ucrainei, Polonia a fost prima care a emis o interdicție în fața demonstrațiilor fermierilor interni care s-au plâns de excesul de cereale ucrainene ce au redus prețurile interne - o problemă politică centrală înaintea alegerilor din octombrie din Polonia.

Mai mult, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, care nu este străin de politica guvernul de la Varșovia, a declarat săptămâna trecută că susține o prelungire a suspendării importurilor de cereale din Ucraina până la sfârșitul anului 2023, așa cum au propus cele cinci state membre:
„Dacă această interdicție nu va fi prelungită, vom avea aceeași problemă [ca înainte] cu statele membre din prima linie. Vrem să evităm o altă criză ca aceasta. Există o modalitate de a evita repetarea acestei probleme - extinderea interdicției - care este cea mai bună soluție de compromis”. Comisarul a sugerat că UE ar putea subvenționa costurile de tranzit ale cerealelor ucrainene către unele porturi din UE de la Marea Baltică.

În prezent, Ucraina a ajuns să se bazeze pe canalele de export direct către vecinii din UE, mai ales după ce Rusia s-a retras  pe 17 iulie din acordul de cereale care permitea exporturile prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, la începutul sezonului de recoltare. Majoritatea exporturilor ucrainene tranzitează prin Republica Moldova spre porturile ucrainene de la Dunăre, de unde sunt îndreptate spre portul Galați sau portul Constanța.

Ucraina trebuie să livreze cel puțin 4 milioane tone de cereale și semințe oleaginoase pe lună pentru că are o recoltă bună în acest an, peste așteptări, în ciuda invaziei ruse, după cum a declarat Mykola Gorbachov, președintele UGA, care vede exporturile ucrainene de cereale și semințe oleaginoase, inclusiv grâu, porumb, orz, soia și rapiță, ajungând la aproximativ 49 milioane tone în sezonul 2023/24, dar în scădere comparativ cu cele 58 de milioane tone livrate extern în sezonul anterior.

sursa: agriportal.ro
loading ...