Ucraina a rămas lider pe piața mondială a uleiului de floarea-soarelui, contrar așteptărilor și scenariilor negative. Această tendință va continua și în acest an. Conform estimărilor USDA, ponderea Ucrainei în comerțul mondial cu ulei de floarea-soarelui în 2023/24 a fost de 42%, iar cea a Rusiei de 29%.
Creșterea exporturilor de ulei de floarea-soarelui a fost posibilă datorită unei recolte mai mari. Pentru Ucraina, funcționarea stabilă a coridorului maritim a jucat un rol important în realizarea potențialului său de export, a explicat Sfetlana Kupreieva, analist pe piața petrolieră la UkrAgroConsult.
De asemenea, ea a adăugat că Ucraina și-a crescut exporturile cu 9% în sezonul trecut, comparativ cu 2022/23, revenind astfel de la eșecurile cauzate de începutul războiului, atingând al doilea record istoric. În același timp, Rusia a înregistrat o creștere a exporturilor de 10%, pentru al treilea sezon consecutiv.
Expertul a subliniat că, de la începutul războiului, a avut loc o redistribuire a piețelor de desfacere a uleiului de floarea-soarelui: pentru Ucraina, UE rămâne direcția principală a exporturilor, în timp ce pentru Rusia, piețele cheie sunt India și Turcia. De asemenea, Turcia se reorientează spre Ucraina, iar India și China continuă să-și majoreze importurile din Rusia.
Sfetlana Kupreieva a precizat că noul sezon 2024/25 se anunță mai puțin productiv. Potrivit prognozei USDA din septembrie 2024, producția globală de floarea-soarelui va atinge cel mai scăzut nivel din ultimele patru sezoane, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile din țările producătoare importante, cu un total de 50,6 milioane de tone (-10% față de 2023/24). Ucraina va recolta 12,5 milioane de tone (-19% față de 2023/24), iar Rusia — 16,0 milioane de tone (-6%).
Ucraina va rămâne lider pe piață, dar ponderea sa în producția globală va scădea la 41%, comparativ cu 42% în sezonul 2023/24, în timp ce Rusia va crește la 33%, față de 29%. Prognoza pentru Rusia este destul de optimistă, a concluzionat expertul.