Se pare că Comisia UE ia în considerare subvenționarea transportului cerealelor ucrainene prin statele sale membre. Se întâmplă după ce mai multe țări din Estul Europei, printre care și România, au blocat importurile până pe 15 septembrie. Problema suportării costurilor de tranzit ale cerealelor ucrainene este discutată în cadrul reuniunilor reprezentanților Poloniei, Ungariei, Slovaciei, României și Bulgariei, împreună cu reprezentanți din executivul Uniunii Europene și din Ucraina.
Pe de altă parte, Președintele Turciei a declarat că țara sa caută o atitudine pozitivă din partea Rusiei în ceea ce privește relansarea acordului cu cereale. El speră să vorbească față în față cu președintele Putin, în ciuda programului încărcat, la întâlnirea G-20 din India și/sau la Adunarea Generală a Națiunilor Unite din SUA.
Între timp, Ucraina explorează noi modalități de a-și relansa exporturile din Marea Neagră, care au fost oprite de retragerea Rusiei din acordul cerealelor în iulie, deși comercianții rămân sceptici cu privire la fezabilitatea unor astfel de planuri. Ucraina ia în considerare utilizarea noului său coridor de export din Marea Neagră pentru transporturile de cereale, după ce a evacuat o navă container blocată pe această rută. Financial Times a raportat că Kievul finalizează, de asemenea, o schemă cu asiguratorii la nivel mondial pentru a asigura navele cu cereale care călătoresc către și dinspre porturile sale de la Marea Neagră.
Ucraina și România au semnat un acord de colaborare pentru a stimula exportul de cereale ucrainene. Prim-ministrul român a declarat că speră ca țara sa să poată transporta peste 60% din exporturile de cereale ale Ucrainei, prin dublarea cantității transportate, de la 2 milioane tone, la 4 milioane tone lunar. Până acum, România a fost unul dintre cele cinci state membre ale UE care a insistat asupra interzicerii importului unor produse agricole ucrainene, care în prezent va dura până pe 15 septembrie, din cauza excesului de cereale pe piața internă, în urma scutirii de taxe vamale pentru cerealele ucrainene.
Sursa: Agriportal