UN ALT DOMENIU AFECTAT DE BLOCAREA IMPORTURILOR DE FERTILIZANȚI DE PE PIAȚA DIN UCRAINA ȘI RUSIA ESTE CEL AL PRODUSELOR LACTATE

23 mar 2022
Scumpirile se țin lanț în ultima perioadă, un alt domeniu afectat de blocarea importurilor de fertilizanți de pe piața din Ucraina și Rusia este cel al produselor lactate. Prețurile la lapte sunt în creștere permanentă. Pe lângă criza de materie primă, acum și lipsa îngrășămintelor ar putea influența negativ acest domeniu, transmite AGROMEDIA, cu referire la MEDIAFAX.ro.
Cei mai mari cinci exportatori de lactate din lume, afectați deja de prețurile mari la petrol, au mai primit o lovitură dură și din cauza războiului din Ucraina. Astfel, prețurile la produsele de bază sunt în continuă creștere.

Compania din Noua Zeelandă, Fonterra cel mai mare exportator de produse lactate din lume anticipează că scumpirile nu se vor opri aici. Și analistul Rabobank, Michael Harvei avertizează că ne așteaptă creșteri dramatice ale prețurilor. Potrivit acestuia, din cauza războiului, prețurile de producție a laptelui vor fi din ce în ce mai mari, întrucât Ucraina și Rusia sunt exportatori majori de îngrășăminte și grâu.

Războiul a generat și lipsa multor alimente în țările arabe pentru care uleiurile vegetale și cerealele din Ucraina și Rusia erau o sursă importantă.
Fondul Internațional pentru Dezvoltare în Agricultură din cadrul ONU menționează că impactul creșterii prețurilor alimentelor și lipsa acestora se face resimțit și în Orientul Mijlociu, și în Africa de Nord. Astfel, există riscul declanșării „foametei și sărăciei, cu implicații profunde pentru stabilitatea globală”.

S-a încercat diminuarea efectelor negative prin reorientarea importurilor din țările europene și prin interdicțiile la exportul pentru produsele de bază, cum ar fi făina, pastele și lintea. De altfel, consecințele se resimt în întreaga lume. Astfel, guvernele din majoritatea țărilor au recurs la măsuri de asigurare a propriilor provizii.
UE a semnalat că își va direcționa „întreaga abordare” spre politica agricolă pentru asigurarea securității alimentare.

Țările G7 și Oganizația pentru Alimentație și Agricultură din cadrul ONU, a îndemnat liderii statelor să mențină totuși fluxurile comerciale deschise pentru că protectismul ar putea duce la o creștere și mai mare a prețurilor și la golirea rafturilor magazinelor în țările dependente de importuri.
 
 
loading ...