„OPRIRE UNICĂ” LA TRECEREA FRONTIEREI DE STAT LEUȘENI-ALBIȚA

01 feb 2023
Executivul a aprobat semnarea Acordului între Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere al frontierei de stat Leușeni - Albița, pe sensul de intrare în România.

Acordul va contribui la accelerarea și facilitarea traversării frontierei comune, prin efectuarea controlului coordonat al traficului în baza principiului „oprire unică”, fapt care va reduce timpul de așteptare la trecerea frontierei, inclusiv a transportului de mărfuri.

În același timp, aplicarea documentului va contribui la asigurarea securității la frontiera moldo-română, segment important al frontierei externe a Uniunii Europene; asigurarea securității naționale, prin consolidarea eforturilor în prevenirea și contracararea criminalității transfrontaliere și, nu în ultimul rând, va servi o soluție de deblocare a lanțului logistic de aprovizionare, în contextul crizei generate de războiul din Ucraina.

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a spus în carul ședinței Guvernului că: la începutul aceste primăveri vom putea da startul unui nou regim de trecere a frontierei la punctul de trecere Leușeni – Albița.

Acordul va fi valabil pentru o perioadă de șase luni, ulterior stabilindu-se prelungirea lui, în baza evaluării în comun a rezultatelor sistemului de control. Prelungirea valabilității se va realiza pe cale diplomatică. Aplicarea Acordului poate fi suspendată temporar, în totalitate sau parţial, de oricare dintre părți, din motive de securitate națională, de ordine publică ori de sănătate publică.

„OPRIRE UNICĂ” LA TRECEREA FRONTIEREI DE STAT LEUȘENI-ALBIȚA

„OPRIRE UNICĂ” LA TRECEREA FRONTIEREI DE STAT LEUȘENI-ALBIȚA

„OPRIRE UNICĂ” LA TRECEREA FRONTIEREI DE STAT LEUȘENI-ALBIȚA

loading ...