„VINUL NOSTRU CUCEREȘTE LUMEA”: cea mai importantă sărbătoare din sectorul vitivinicol – Ziua Națională a Vinului – a fost inaugurată

07 oct 2023
Marcată tradițional în primul weekend al lunii octombrie, Ziua Națională a Vinului 2023 a fost inaugurată în Piața Marii Adunări Naționale. Pe 7 și 8 octombrie peste 90 de vinificatori, oenologii, amicii vinurilor de calitate, profesioniștii în domeniu, dar și turiști din toată lumea și-au dat întâlnire la cea de-a XXII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului.
 
Evenimentul din acest se desfășoară cu sloganul „Vinul nostru cucerește lumea” și este o sinteză a performanțelor obținute și a succeselor revoluționare ale Vinului Moldovei înregistrate pe scena globală, la un deceniu de la lansarea brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”). Sărbătoarea a debutat cu o ceremonie oficială, la care au participat oficiali de rang înalt din țară și de peste hotare. 
 

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: Doar în primele 7 luni ale acestui an exporturile au crescut cu 34%, iar vinurile noastre au ajuns deja în peste 75 de țări. Și am convingerea că producătorii noștri vor reuși, prin muncă, inovație și dăruire, să pătrundă și pe alte piețe. Doresc să asigur viticultorii și vinificatorii că vor beneficia de întregul sprijin al instituțiilor responsabile de promovarea acestei ramuri atât de importante pentru economia noastră – o  ramură care reprezintă 8% din totalul exporturilor. Aceste cifre nu sunt doar statistici, ci constituie mărturia pasiunii pentru această artă veche, care a trecut testul timpului și al crizelor.”
 
Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Drept dovadă a faptului să viticultorii și vinificatorii noștri sunt de excepție, vreau să vă informez că în 2025 Republica Moldova va găzdui Congresul Mondial al Viei și Vinului (OIV) – cel mai mare eveniment internațional care întrunește vinificatori și viticultori din toată lumea. Această decizie reconfirmă că Moldova este un producător de talie mondială și este o oportunitate extraordinară de a demonstra abilitățile noastre în domeniu. Acesta este rezultatul muncii voastre. Suntem de 10 ani sub brandul „Vinul Moldovei. O legendă vie” și de 10 ani în Republica Moldova s-a redimensionat, s-a revoluționat și s-a schimbat tehnologia de producere a vinului. Datorită acestui fapt avem niște vinuri care sunt o legendă vie și de care sunt mândri toți cetățenii Republicii Moldova.”

Elizaveta Breahnă, directoarea ONVV: „Acum 10 ani în inima Moldovei s-a născut brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”). Așa începea o nouă etapă în viticultura națională. „Vinul Moldovei” a fost nu doar o denumire, ci un angajament asumat de toți cei implicați în domeniul vinicol, sprijiniți de recent creatul Oficiu Național al Viei și Vinului. Rezultatele angajamentului nostru comun nu au întârziat să apară.
Am pus Moldova pe hartă, nu doar ca unul dintre cei mai mari exportatori de vin din lume, ci ca o emblemă a tradiției, calității și inovației. Astăzi ne mândrim cu 6000 de medalii internaționale, cu distincția de „Cel mai bun vin roșu” și titlul de „Cea mai premiată țară din Europa de Est” la Concours Mondial de Bruxelles. Astfel am reușit timp de 10 ani să transmitem lumii întregi un mesaj clar: Vinul Moldovei cucerește lumea!”
Succesele remarcabile înregistrate de sectorul vitivinicol au fost posibile și datorită suportului oferit de partenerul strategic USAID, care a contribuit la creșterea calității vinurilor, diversificarea piețelor de export și afirmarea Republicii Moldova ca fiind o țară producătoare de vinuri de înaltă calitate.

Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Moldova are multe motive de mândrie – cele peste 90 de vinuri moldovenești și ucrainene reprezentate astăzi, oameni talentați și harnici care produc vinuri delicioase și ospitalitatea oferită oaspeților din întreaga lume. Statele Unite, prin USAID, sprijină sectorul vitivinicol din Moldova de mai bine de 18 ani. În această perioadă mulți vinificatori au crescut de la mici producători de familie la branduri premiate în cadrul concursurilor internaționale. După două embargouri severe impuse de Rusia, sectorul a adoptat inovația, a crescut calitatea și s-a reorientat către piețele de export cu valoare înaltă. Succesul extraordinar al vinurilor moldovenești la concursurile internaționale vorbește despre calitatea și aprecierea crescândă a acestora la nivel global. Puteți să contați în continuare pe angajamentul Statelor Unite față de viziunea exprimată prin Vinul Moldovei, care presupune oportunități economice ancorate în tradiții, dar și față de un viitor prosper, democratic și sigur pentru Moldova.”
În prezent Moldova este al 14-lea cel mai mare exportator de vin din lume, Vinul Moldovei fiind prezent în peste 75 de țări ale lumii, în special – state membre ale comunității europene.

Janis Mazeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: Este o deosebită plăcere să mă aflu aici la cea de-a douăzeci și doua ediție a Zilei Naționale a Vinului. Este cea mai emblematică sărbătoare a Moldovei, recunoscută în țară și peste hotarele ei. Mă bucur să deschid împreună cu conducerea țării și Echipa Europa acest eveniment menit să pună în valoare tradițiile seculare de vinificație ale Moldovei. Uniunea Europeană a sprijinit Republica Moldova pentru ca produsele vinicole să se bucure de o liberalizare totală pe piața UE. Acest lucru s-a întâmplat datorită curajului, ambiției vinificatorilor și calității vinurilor moldovenești” 
 
La ediția din acest an a Zilei Naționale a Vinului sunt prezenți numeroși oficiali străini de rang înalt, inclusiv miniștrii agriculturii din Germania, România, Austria, Lituania, Estonia, Letonia și Polonia, care au apreciat înalt calitățile Vinului Moldovei. Iar partenerii principali ai evenimentului și-au reafirmat susținerea pentru dezvoltarea sectorului strategic al economiei.
 

Timp de 2 zile, în Piața Marii Adunări Naționale vizitatorii vor putea participa la atelierele interactive de la Școala Vinului, pentru a învăța despre degustarea vinurilor și divinurilor, asocierea corectă a bucatelor, însemnele de calitate ale Vinului Moldovei, dar și informații utile despre soiurile indigene și cele de selecție nouă moldovenească. Agenda culturală include muzică tradițională, cu participarea ansamblurilor etno-folclorice din regiuni, dar și a artiștilor consacrați.
 
Ziua Națională a Vinului este organizată de către Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Culturii, cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.
  
 
 
loading ...