13 COPII S-AU INTOXICAT CU PESTICIDE, ALȚII 2 – CU FRUCTE CU NITRAȚI. Unii au ajuns în stare gravă la spital

18 mai 2022
Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică anunţă că, de la începutul anului, au fost înregistrate 25 de cazuri de intoxicaţii cu pesticide. Majoritatea dintre ele se produc în gospodării individuale după utilizarea acestora fără echipament de protecţie sau din cauza lăsării pesticidelor la îndemâna copiilor, transmite Agromedia, cu referire la Publika.md.

Specialiştii spun că cel mai grav este că 13 din persoanele intoxicate sunt copii, mulţi dintre ei au ajuns în stare gravă la spital.

Copiii nu trebuie până la vârsta de 18 ani să fie implicaţi, dar dacă şi au participat, trebuie să reţinem că este o încălcare flagrantă a normelor de implicare a copiilor într-un proces de aplicare a produselor toxice, dar şi încălcarea drepturilor copiiilor, a spus Iurie Pînzaru, șef Direcție Protecția Sănătății Publice, ANSP.

Specialiştii le recomandă oamenilor să cumpere pesticide doar din locuri autorizate şi să utilizeze obligatoriu echipament de protecţie.

Procurarea pesticidelor trebuie să aibă loc din magazine specializate, unde pot primi şi o consultaţie, noi nu recomandăm procurarea acestora din pieţe şi pe marginea drumurilor. Ele adesea sunt contrafăcute, fiind reambalate, a declarat Iurie Pînzaru, șef Direcție Protecția Sănătății Publice, ANSP.

La Piaţa Centrală din Capitală, însă, acestea sunt vândute fără consultaţii ample despre utilizarea corectă a acestora, cum ar fi folosirea echipamentului de protecţie, felul de păstrare, dar nici nu le sunt comunicate cumpărătorilor care sunt riscurile.

ANSP susține că sezonul fructelor şi legumelor aduce nu doar intoxicaţii cu pesticide, ci şi cu nitraţi. De la începutul anului, au fost înregistrate două astfel de cazuri la copii. Specialiştii spun că pentru a evita astfel de situaţii, cumpărătorii ar trebui să ceară certificatul despre nivelul de nitriţi şi nitraţi pe care comercianţii sunt obligaţi să-l deţină.

O altă recomandare este decojirea fructelor şi legumelor şi păstrarea acestora în apă jumătate de oră.

Apa care a fost utilizată trebuie aruncată, nu ca la noi cum reutilizăm toată apa - dă să o dau la păsări sau animale ca să nu pierdem cantităţile de apă. Dar acest lucru nu este recomandat, apa trebuie aruncată, a declarat Iurie Pînzaru, șef Direcție Protecția Sănătății Publice, ANSP.

Acum patru ani, două surori, de patru și unsprezece ani din satul Flocoasa, raionul Cantemir, s-au stins din viață din cauza vaporilor de insecticid folosit pentru păstrarea grâului. Cerealele erau depozitate în apropiere de dormitorul copiilor.


 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

ÎN CURÂND: Dublarea cantității de grâu din rezerva de stat, cheiuri temporare și un nou post vamal. Asta au promis autoritățile exportatorilor de cereale

04 jul 2022

21 DE TONE DE TUTUN – ARSE DINTR-UN FOC. Camionul care le transporta a fost cuprins de flăcări la Edineț

04 jul 2022

METEO. Încă o săptămână de foc. Când sunt prognozate ploi, AICI

04 jul 2022

MATERIAL SEMINCER ȘI FURAJE, PENTRU GOSPODĂRIILE MICI

01 jul 2022

„ACOLO UNDE NU ESTE IRIGARE, E DE PLÂNS”. Recolta de mure – grav afectată de secetă și temperaturile caniculare

01 jul 2022

13 COPII S-AU INTOXICAT CU PESTICIDE, ALȚII 2 – CU FRUCTE CU NITRAȚI. Unii au ajuns în stare gravă la spital

13 COPII S-AU INTOXICAT CU PESTICIDE, ALȚII 2 – CU FRUCTE CU NITRAȚI

Unii au ajuns în stare gravă la spital

13 COPII S-AU INTOXICAT CU PESTICIDE, ALȚII 2 – CU FRUCTE CU NITRAȚI. Unii au ajuns în stare gravă la spital

loading ...