40 DE MII DE LEI AMENDĂ PENTRU ARDEREA FRUNZELOR ȘI RESTURILOR VEGETALE

27 oct 2022
Inspecția pentru Protecția Mediului, vine cu un îndemn către societatea civilă, cu privire la prevenirea arderii deşeurilor, resturilor vegetale și frunzelor, face apel către autoritățile publice, asociațiile obștești de mediu şi sănătate pentru a preveni poluarea aerului atmosferic în rezultatul arderii deşeurilor, resturilor vegetale şi frunzelor în scopul ocrotirii sănătăţii populaţiei şi protecţiei mediului.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului, aduce la cunoștință că arderea este o încălcare a legislaţiei ecologice şi se sancţionează conform Codului contravențional al Republicii Moldova în temeiul art. 154 alin.(1) indice 1 , care prevede amendă în mărime de la 10 000 lei până la 15 000 lei, pentru persoane fizice şi amendă de la 30 000 lei până la 40 000 lei pentru persoane juridice şi în temeiul art.115 alin.(3), care la fel prevede amendă în mărime de la 10 000 lei până la 15 000 lei pentru persoane fizice şi amendă de la 30 000 lei până la 40 000 lei pentru persoane juridice.

Astfel, colectarea separată a deşeurilor şi folosirea frunzelor pentru prepararea compostului care este cel mai bun îngrăşământ organic, este o soluţie cu mult mai raţională şi mai avantajoasă mediului înconjurător, menționează Lilian Munteanu, șef Inspecția pentru Protecția Mediului Chişinău.

În zilele cu aer umed şi ceaţă, microparticulele de fum interacţionează cu vaporii de apă, formând smogul oxidant, care afectează îndeosebi organele respiratorii.

Pe traseele naţionale, unde adeseori se arde iarba uscată şi frunzele, din cauza fumului se creează pericol de accidente. Problema dată persistă şi în întovărăşirile pomicole, unde din lipsă de mijloace de evacuare, cetăţenii ard totul, inclusiv şi deşeurile proprii.

O consecinţă gravă a arderii incomplete a resturilor vegetale împreună cu alte deşeuri constă în faptul, că celuloza formează combinaţii policiclice, benzapirena, care are cea mai periculoasă acţiune, fiind un cancerigen puternic.

Pentru evitarea poluării mediului se recomandă ca populaţia să colecteze deşeurile separat, iar resturile vegetale şi frunzele pot fi depozitate şi acoperite cu sol, astfel, frunzele vor fi supuse unui proces de fermentare şi se vor transforma în compost, care va putea fi folosit ca îngrăşământ natural pentru terenurile agricole.

Această practică trebuie să fie promovată şi de consiliile raionale, de primării, întovărăşiri pomicole, astfel ca în zilele frumoase de toamnă şi pe parcursul perioadei desfăşurării Campaniei de salubrizare.
loading ...