48 DE TRACTOARE PROCURATE CU SUPORTUL JAPONIEI AU AJUNS ÎN MOLDOVA. Primii beneficiari au primit deja cheile

29 jul 2022
48 de tractoare de model Kubota au fost livrate în țara noastră, fiind procurate cu suportul Guvernului Japoniei, în cadrul proiectului „Modernizarea Tehnicii și Echipamentelor Agricole” (MAME).

În cadrul evenimentului de  recepționare a tractoarelor, organizat la Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), primii 10 beneficiari au primit actele pentru tractoarele procurate. Creditul preferențial acordat de Guvernul Japoniei este pentru o perioadă de 40 de ani, având o rată a dobânzii de 0,1% și o perioadă de grație de 12 ani.

Natalia Gavrilița, a subliniat: În această perioadă grea, în care țara noastră s-a pomenit cu mai multe crize în același timp, inclusiv și perioada de secetă, sectorul agroalimentar rămâne în continuare o prioritate pentru Guvern. Împreună cu Ministerul Agriculturii și cu alți actori implicați în sector vom oferi posibilitatea ca fermierii noștri să poată procura tehnica agricolă în condiții financiare preferențiale.

Ministrul Vladimir Bolea a exprimat recunoștința și gratitudinea pentru tot suportul acordat de Guvernul Japoniei sectorului agricol național:

Necondiționat Japonia ne-a susținut financiar în procesul de tehnologizare și dezvoltare a agriculturii. Mii de unități de tehnică agricolă au ajuns în fermele din țară datorită suportului poporului nipon. Reziliența si sustenabilitatea în agricultură pot fi obținute doar prin tehnologizare, inovare si investiții continue. Japonia este un sinonim al acestor trei factori esențiali. Asigurarea securității alimentare este o prioritate pentru noi și ceea ce facem astăzi împreună cu ADMA si JICA este să aducem valoare acestui proces. Creditul MAME este cel mai ieftin instrument financiar dedicat dezvoltării sectorului agricol existent în prezent. Este extrem de important că acest mecanism financiar pune accentul pe procesare, ceea ce ne permite sa creăm valoare adăugată aici, acasă. Totodată, vreau ca împreună cu JICA și partenerii de dezvoltare în perioada imediat următoare să ne focusam pe două priorități esențiale: dezvoltarea sistemelor de irigare și creșterea independentei energetice ale producătorilor agricoli.

Excelența Sa Yoshihiro KATAYAMA, a realizat o incurisune istorică a relațiilor diplomatice moldo-nipone, menționând că Guvernul Japoniei s-a implicat plenar în asigurarea condițiilor de realizare a parcursului de modernizare a țării noastre:

Vă rog să utilizați aceste tractoare într-o manieră cu maximă eficiență, pentru a duce contribuție în economia Republicii Moldova. Anul acesta sărbătorim 30 de ani de relații diplomatice. Japonia a început să ofere Republicii Moldova asistență economică încă din anul 1993 când am acordat medicamente și vaccinuri prin intermediul unor organizații internaționale. Colegii din Guvernul Japoniei și de la JICA au muncit fără întrerupere și vom continua să o facem. Acest fapt denotă o prietenie puternică între popoarele noastre, a declarat ambasadorul.

Potrivit directorului ADMA Maxim POPOV, tractoarele de producție japoneză sunt foarte solicitate de întreprinzătorii agricoli locali. Astfel, alte 24 de tractoare, din totalul de 72 de unități achiziționate conform primei tranșe a Acordului de Împrumut, urmează să fie livrate la sfârșitul lunii iulie.

Fermierii sunt cei care prin dăruire și asumare de riscuri ne asigură securitatea alimentară a țării. În acest sens, suntem mândri că ADMA a reușit să valorifice un credit acordat de Guvernul Japoniei. Transmit mulțumiri finanțatorilor pentru condițiile avantajoase și echipei ADMA pentru munca depusă, a încheiat Maxim POPOV.
loading ...