A DAT FOC RESTURILOR VEGETALE, DAR A APRINS PĂDUREA. S-a întâmplat la Strășeni

01 apr 2022
Nepăsarea duce la dezastru. Un caz regretabil a avut loc în satul Scoreni, raionul Strășeni, unde un localnic a dat foc, în câmp deschis, resturilor vegetale, rezultate în urma curățării viței de vie. Din cauza vântului și a neglijenței persoanelor care au incendiat resturile vegetale, focul s-a extins pe terenurile agricole din preajmă, afectând 3,3 hectare de teren arabil, din regiunea brigăzii nr. 5 din satul Scoreni, apoi a trecut terenul din fondul forestier gestionat de către Ocolul Silvic Strășeni, parcela 18.

Potrivit IPM Protecția Mediului, incendiul a afectat aproximativ 8 hectare de teren aflate în proces de regenerare naturală cu puieți de diferite specii cum ar fi stejar și gorun, cu vârstele cuprinse între 6-12 ani si în jur de 2 hectare de pădure bătrână, unde a fost distrusă litiera, dar și unii arbori în picioare, care au luat foc și ardeau prin interior (în special arborii uscați).

Inspectorii de mediu întreprind acțiuni necesare pentru determinarea suprafețelor afectate de incendiu și determinarea prejudiciului cauzat ca urmare a acțiunilor ilegale.

Persoana vinovată de comiterea contravenției a fost depistată, acesta s-a dovedit a fi un locuitor din satul Scoreni, care este proprietarul viței de vie, de unde a pornit incendiul.

Pentru localizarea și stingerea incendiului au intervenit 4 autospeciale și personalul Secției Situații Excepționale Strășeni, angajații ISC Strășeni, Ocolul Silvic Strășeni și Ocolul Silvic Scoreni, primăria Scoreni și personale fizice aflate la lucru în câmp.
 
loading ...