O condiție de bază pentru obținerea ajutorului de către fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022 și pentru stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern este ca agricultorii să justifice deținerea în proprietate sau folosință a terenurilor agricole afectate de calamitățile naturale. Acest lucru derivă din Hotărârea nr. 64 din 12.12.2022 a Curții de Conturi.
Prezentarea dovezii deținerii în proprietate/folosință sau posesie a terenurilor, prin acte relevante și veridice este determinată de necesitatea excluderii riscului de prejudiciere a bugetului statului și de acordare dublă a subvenției, inclusiv proprietarilor și gestionarilor de subvenții a terenurilor agricole. Totodată, la implementarea acestei obligativități s-au luat în considerare practicile Uniunii Europene, care la fel conțin aceste prevederi, fiind o soluție eficientă pentru diminuarea neregulilor în distribuirea subvențiilor.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură acționează în interesul tuturor agricultorilor, bazându-se pe principii de transparență și echitate între beneficiarii de subvenții.
AIPA informează că până la data de 29 august curent au fost depuse 3264 de cereri de solicitare a subvențiilor:
- Subvenționarea primelor de asigurare – 147 dosare;
- Subvenționarea complementară – 125 dosare;
- Rambursarea accizei la motorină - 2841 dosare;
- Plăți directe per cap de animal – 25 dosare;
- Plăți directe pentru kg de produs (lapte) – 45 dosare;
- Ajutor umanitar extern (motorină) – 6 dosare;
- Ajutor pentru depășirea consecințelor crizelor din anul 2022 – 75 dosare.