FERMIERII, REVOLTAȚI DE BIROCRATIZAREA PROCEDURII DE SUBVENȚIONARE

28 aug 2023
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a lansat vineri, 25 august curent, apelul de depunere al cererilor de stabilire a cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022. Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” din R. Moldova se arată nemulțumiți de noile condiții impuse pentru perfectarea dosarelor.  În semn de protest, mai mulți agricultori vor picheta miercuri sediul Ministerului Agriculturii și Agenției Intervenției și Plăți în Agricultură.
 
AIPA a transmis către subdiviziunile teritoriale o circulară, prin care toți solicitanții pentru compensații și motorină, suplimentar, sunt obligați să anexeze la dosar extrase din registrele contractelor de arendă cu numerele cadastrale, numele și prenumele persoanelor, de la care sunt arendate terenuri agricole și termenul de arendă. Menționăm că acest pas nu a fost discutat și coordonat cu asociațiile ale agricultorilor.
 
Agenția Intervenții și Plăți în Agricultură cu aprobarea tacită a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare prin imixtiunea abuzivă și ilegală a îngreunat enorm procesul de depunere a dosarelor pentru compensații la cerealele de primă grupă și motorină pentru fermierii afectați de secetă, se arată într-un comunicat al Asociației.
 
Membrii Asociației spun că AIPA impune nefondat fiecare fermier să aducă extrasul din registru primăriei cu sute sau chiar mii de terenuri agricole în formă separată pentru fiecare parcelă, cu indicarea proprietarului, de la care este arendat pământul.  Însă ambele Regulamente privind acordarea acestui ajutor nu prevăd prezentarea acestor documente. Dovada faptului că solicitanții posedă terenuri sunt certificatele de confirmare, eliberate de autoritățile publice locale, care conțin și numerele cadastrale. Această formă de certificare deja a fost nu odată folosită în procesul de subvenționare.
 
Agricultorii sunt extrem de revoltați de această birocratizarea excesivă a procedurii de depunere a dosarelor. Dincolo de faptul că acest sprijin este unul infim, întârziat și alocat doar pentru o parte din fermieri, se crează impresia că autoritățile abilitate fac tot posibilul pentru a sabota procesul acordării ajutorului respective, este menționat în declarația Asociației.
 
Asociația „Forța Fermierilor” condamnă vehement ultimele acțiuni ale AIPA și Ministerului Agriculturii și cere să fie anulată de urgență această circulară ilicită.
 
 
loading ...