AFACERI AGRICOLE DE SUCCES DIN RAIONUL SOROCA. Cum reușesc fermierii să facă performanță?

30 jun 2023
Fermierii din raionul Soroca țin pasul cu noile tehnologii, cerințe ale pieței și dezvoltă afaceri agricole de succes. Vedeți în acest material câteva exemple frumoase ale agricultorilor, care, au muncit și, în timp, au pus pe roate afaceri prospere din diverse ramuri ale agriculturii: legumicultură, creșterea cerealelor, fructe uscate, agroturism.
 
Apelează la suportul statului și investește în dezvoltarea afacerii sale

Vitalie Mânzat din satul Regina Maria gestionează 1.800 de hectare de terenuri agricole. Suprafețele sunt cultivate cu legume, cereale și fructe. De-a lungul timpului, fermierul a efectuat investiții pentru modernizarea tehnicii și utilajului agricol, echipamentelor de irigare, spațiilor de depozitare ș.a. În acest scop, în ultimii 8 ani, a beneficiat de suport din partea statului de peste 8 milioane de lei. Ultimul proiect investițional de amploare a fost realizat anul trecut. Este vorba de construcția unei uscătorii de cereale, care a fost subvenționată din resursele bugetului național.



În perspectivă, membrii familiei planifică să implementeze mai multe practici ecologice, pentru a profita de oportunităţile oferite de piața externă.
 
Exportă prune uscate moldovenești tocmai în Africa

Un alt exemplu demn de admirat este și antreprenorul din Soroca, care, de mai bine de 20 de ani, reușește să obțină rezultate frumoase din activitatea de uscare a prunelor. Afacerea și-a dezvoltat-o constant, cu dedicație și răbdare. Acum, antreprenorul colectează prune din toată țara, după care le usucă și le exportă în mai multe destinații, ajungând și pe continentul african.



De curând, în apropiere de fabrica de procesare, antreprenorul a lansat un proiect agroturistic, pe care și-a propus să-l valorifice și să-l dezvolte, prin lansarea mai multor servicii pentru vizitatori.
 
Și-a dotat parcul auto al gospodăriei cu tehnică performantă de ultimă generație

Ion Borcilă din raionul Florești gestionează circa 6.000 de hectare de teren agricol. Fermierul cultivă cereale și semințe oleaginoase după tehnologii moderne de cultură și cu tehnică performantă de ultimă generație. Zilele acestea, este în plină campanie de recoltare a rapiței.



Agricultorul a scos în câmp o combină de ultimă generație, FENDT Ideal, achiziționată  cu suportul ADMA, prin intermediul Proiectului Modernizarea Tehnicii și Echipamentului Agricol. Contribuția inițială a agricultorului a fost de 25%. Potrivit lui, combina dispune de aplicații și opțiuni inovative ce asigură o calitate maximă a recoltei și pierderi minime în timpul recoltării. Este o investiție mare, dar care se răscumpără în timp, spune agricultorul.
loading ...