AGRICULTOARELE, PREMIATE PENTRU REZULTATE REMARCABILE LA GALA FEMEILOR ÎN AGRICULTURĂ

16 jun 2022
În premieră, în Republica Moldova a fost organizată, Gala Femeilor în Agricultură, eveniment ce are drept scop promovarea, aprecierea și recunoașterea eforturilor și contribuția doamnelor, care au investit resurse financiare, timp, muncă și cunoștințe pentru dezvoltarea agriculturii țării noastre.

La eveniment au fost prezentate și istoriile de succes ale femeilor din agricultură, care au obținut performanțe remarcabile și pot împărtăși experiențele proprii. Ulterior, doamnelor le-au fost decernate premii, pentru a încuraja implicarea femeilor în agricultură și pentru a recompensa excelența.

Premii pentru rezultate frumoase în domeniul în care activează au primit: Doina Sârghi – cereale și legume; Doina Cirhan – vii și livezi; Tatiana Onofrei – agricultură în câmp protejat și deschis; Dumitrița Todan – zootehnie; Pleșca Cristina – apicultură; Stela Efros – avicultură; Axenia Cojocaru – avicultură.

În cadrul evenimentului, ministrul, Viorel Gherciu, a transmis un mesaj de apreciere a aptitudinilor profesionale ale femeilor din întreprinderile agricole.

Ne bucurăm că numărul doamnelor care au curajul să investească în agricultură și să gestioneze eficient afacerile agricole, este în creștere. În pofida faptului că ne aflăm într-o situație când ne confruntăm cu mai multe probleme în regiune, doamnele reușesc să dezvolte sectorul agricol. Din toți beneficiarii de subvenții de anul trecut , 18% au fost femei, beneficiind în total de 260 mln Lei din bugetul de stat. Aceste acțiuni asigură modernizarea sectorului agricol, securitatea alimentară a țării și diversificarea afacerilor. Sper ca numărul doamnelor în sectorul agricol să înregistreze o dinamică ascendentă. Pentru realizarea acestui deziderat,  MAIA împreună cu partenerii de dezvoltare vor coopera intens pentru a crea noi oportunități de dezvoltare, a transmis ministrul.

Potrivit datelor statistice, în țara noastră avem peste 800 de femei care administrează afaceri agricole și peste 750 de femei angajate în agricultură, cu circa 16% mai puțin decât bărbați. În anul 2021 au fost lansate și gestionate de către femei-fermier 24 de proiecte start-up. Totodată, peste 55% din totalul proiectelor start-up subvenționate sunt administrate de femei-fermier.
 

AGRICULTOARELE, PREMIATE PENTRU REZULTATE REMARCABILE LA GALA FEMEILOR ÎN AGRICULTURĂ

AGRICULTOARELE, PREMIATE PENTRU REZULTATE REMARCABILE LA GALA FEMEILOR ÎN AGRICULTURĂ

AGRICULTOARELE, PREMIATE PENTRU REZULTATE REMARCABILE LA GALA FEMEILOR ÎN AGRICULTURĂ

loading ...