AGRICULTORII DIN NORDUL ȚĂRII AU ÎNCEPUT RECOLTAREA GRÂULUI ȘI ORZULUI

22 jun 2024
Din cauza condițiilor climaterice specifice, campania de recoltare a cerealelor din prima grupă și altor culturi a început mai devreme cu  zece-paisprezece zile. Acum producătorii agricoli din întreaga țară sunt în plin proces de recoltare a culturilor agricole de prima grupă.

MIHAIL, combiner: „Până când salvă Domnului totul merge bine, lucrul merge strună. – Grâul este frumos, este bun în acest an? Mediu, nu este chiar cum am dorit, dar este bine. De cu primăvară am dat îngrășăminte, dar pe urmă nu au fost precipitații”.
 

Bucuria recoltei este umbrită de nemulțumirea fermierilor cu privire la prețul mic de vânzare al orzului. Potrivit agricultorului, sprijinul guvernului este necesar pentru dezvoltarea producției autohtone

 NICOLAE SPIJAUCA, agricultor: „Pe noi ne afectează prețurile, 2 lei și 60-70 de bani ne propun acum la moment, mă scuzați, dar dacă calculăm toate costurile, cultivarea, aratul, semănatul, sămânța, stropitul și deja recoltarea, este foarte puțin. În acest an ne-au dat ajutor motorină, pentru gospodăria noastră de 652 de hectare ne-au dat 3,9 tone de motorină, mulțumim și pentru aceasta, dar înainte dădeau mai mult, pentru semințe, bani ne ofereau, dar ultimii nu prea”.

La momentul actual, prețul unui kg de orz variază între 2,60 – 2,70 lei.

sursa: TVN.md
 
loading ...