AMENZI USTURĂTOARE PENTRU COMERCIALIZAREA ILEGALĂ A MEDICAMENTELOR VETERINARE

18 oct 2022
Nereguli în farmaciile veterinare. Medicamente păstrate necorespunzător, comercializarea ilegală a vaccinurilor și a preparatelor neînregistrate în Registrul de Stat au fost identificate de inspectorii ANSA. Făptașii s-au ales cu amenzi de peste 100 de mii de lei.

În perioada 07.09.2022 - 11.10.2022, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au efectuat mai multe controale planificate și inopinate la mai multe farmacii veterinare și depozite farmaceutice veterinare.

În consecință, în unitățile menționate, s-au constatat mai multe încălcări:
- distribuirea angro/comercializarea cu amănuntul a medicamentelor de uz veterinar neînregistrate în Registrul de stat al medicamentelor de uz veterinar (link public: http://registru.ansa.gov.md/);
- faptul comercializării vaccinurilor prin farmacii veterinare;
- lipsa evidențelor privind circuitul intern al medicamentelor de uz veterinar;
- lipsa evidențelor privind respectarea regimului de temperatură;
- mijloace de măsurare neverificate metrologic;
- lipsa evidențelor de eliberare în bază de prescripție veterinară a medicamentelor de uz veterinar aflate sub restricție de comercializare;
- marcarea neconformă a produselor;
- comercializarea medicamentelor de uz veterinar de către o persoană calificată necorespunzător.
Ca urmare a neconformităților constatate s-au aplicat măsuri de redresare a situației (prescripții) precum și s-a aplicat interdicția de comercializare a medicamentelor de uz veterinar neînregistrate în Registrul de stat: 
1) fabricate de Interchemie (distribuitor Nicoleta Lux): Alyseril, Intracox, Intertrim, Penstrep 400, Macrolan, Biogenta, Limoxin 200 LA, Doxy 500, Coli 4800, Introvit inj, Vitol 140;
2) fabricate de Invesa (distribuitor Nicoleta Lux): Espacox, Tromexin, Penbex, Triponil, Butasal, Intertrim
3) fabricate de SRL Farmavet: Amprovit, Tilovetoprim, Vitaseptol, Cocciprim, Eritromicină 10%, Celeprim C, Eritromicin 20%, Sulfametoprim, informează Agenția.

Pe faptul comercializării medicamentelor de uz veterinar neînregistrate în Registrul de stat, au fost aplicate amenzi contravenționale (art. 1961 (11) din Codul Contravențional al Republicii Moldova), în sumă de cca 102 000 lei.
În toate cazurile s-a prescris interzicerea comercializării medicamentelor de uz veterinar neînregistrate, identificate de Agenție și retragerea acestora de pe piață.
Acțiunea descrisă este în desfășurare.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii de animale, medicii veterinari și farmaciile veterinare să se abțină de la achiziționarea medicamentelor de uz veterinar neînregistrate menționate, iar în caz de deținere a acestora, să le returneze de urgență către distribuitor.
loading ...