ANSA: Calitatea răsadurilor – o prioritate pentru producători și consumatori

27 jan 2025
În cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a avut loc un seminar practic intitulat „Producerea, certificarea și comercializarea răsadurilor și a materialului săditor legumicol”. Evenimentul a reunit producători de răsaduri, reprezentanți ai piețelor agricole, specialiști fitosanitari și inspectori din cadrul subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor, pentru a dezbate și clarifica aspecte esențiale legate de reglementările din domeniu.
 
Seminarul a pus accent pe respectarea cadrului legal în producerea, certificarea și comercializarea răsadurilor și a materialului săditor, fiind discutate mai multe aspecte importante. Printre acestea:
  • Stabilirea procedurilor clare pentru producerea, inspecția și certificarea responsabilităților, asigurând responsabilități bine definite pentru toți actorii implicați.
  • Menținerea identității și sănătății culturilor legumicole , prin respectarea normelor de puritate varietălă și fitosanitară.
  • Procesul de certificare , de la depunerea declarației de multiplicare a producătorilor pentru obținerea certificatului de calitate, pentru produsele conforme standardelor.
 
Mihail Jereghi, director general adjunct al ANSA, a subliniat importanța producției de răsaduri de înaltă calitate și necesitatea plasării pe piață a produselor certificate și etichetate dezvoltate.
Consumatorii trebuie să aibă acces la produse sigure, conform standardelor legale, iar acest lucru începe cu responsabilitatea producătorilor, a declarat Jereghi.
 
De asemenea, sa accentuat nevoia ca producătorii să respecte cadrul legal actual, pentru a oferi consumatorilor finali răsaduri și material săditor de cea mai bună calitate, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a sectorului legumicol.
loading ...