APA DIN FÂNTÂNI NU CORESPUNDE NORMELOR. Este plină de nitrați, fier, fluor și bacterii

23 aug 2023
Apa din fântânile din țara noastră nu este bună de băut. Aceasta are un conținut sporit de nitrați, fier, fluor, precum și bacterii. 75% din fântânile din Republica Moldova nu corespund normelor sanitare, susțin reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Datele Biroului Național de Statistică, arată că aproximativ 40% din localitățile țării noastre nu sunt conectate la rețelele centralizate de aprovizionare cu apă, transmite AGROMEDIA, cu referire la Radio Moldova.
 
În raioanele Anenii – Noi, Drochia, Strășeni și Soroca apa este mult mai poluată decât în alte regiuni ale țării, în special, după conținutul de nitrați, a menționat pentru Radio Moldova, medicul specialist de la ANSP, Liliana Carp. Potrivit acesteia, 55% din apeductele rurale de asemenea nu corespund normelor sanitare.
 
Aproximativ 75% din fântânile publice din satele noastre nu corespund normelor sanitare. Acestea au un conținut sporit de nitrați. Fântânile sunt contaminate cu fluor, fier și unele bacterii cum ar fi enterococii intestinali. Fântânile publice ar trebui să fie dezinfectate de 2 ori pe an atât toamna cât și primăvara, spune Liliana Carp.
 
Și locuitorii din raionul Hâncești susțin că apa pe care o beau nu este de calitate și că ar avea un conținut ridicat de hidrogen sulfurat. La robinet vine apă puțină, iar uneori nu ajunge deloc. Dacă localnicii o folosesc cu regularitate, apa vine cu aer, are un miros puternic și un conținut mare de hidrogen sulfurat.
 
Potrivit Biroului Național de Statistică, peste 90% din locuitorii municipiului Chișinău și peste 80% din UTA Găgăuzia sunt conectați la sistemele publice de alimentare cu apă. În nordul țării se atestă cel mai scăzut nivel, de doar 45%.
loading ...