APROAPE 2 MILIARDE DE LEI PENTRU SUBVENȚII ÎN AGRICULTURĂ. Sectorul agroalimentar și cel zootehnic sunt pe lista de priorități a Guvernului

19 aug 2022
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a efectuat o vizită de lucru la câteva întreprinderi agricole din municipiul Bălți: S.A. Floarea Soarelui, SA Moldagrotehnica și Incomlac.

Membrii administrațiilor  întreprinderilor sus numite și ministrul MAIA au abordat, în cadrul discuțiilor, mai multe subiecte ce țin de prioritățile de pe agenda de dezvoltare a segmentului agroalimentar.

„MAIA urmărește să asigure creșterea economică durabilă și crearea mediului de afaceri favorabil în sectorul agricol. Ministerul va stimula investițiile în dezvoltarea procesării produselor agricole ce vor genera valoare adăugată produselor obținute”, a declarat ministrul.

În cadrul întrevederii cu directorul companiei de producere a uleiului vegetal S.A. Floarea Soarelui, Stella Ostrovețchi,  a fost identificată una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă întreprinderea, și anume rambursarea TVA-ului pentru activitățile de export.

Totodată, s-a discutat despre prețurile de achiziție a semințelor de floarea soarelui de la producătorii autohtoni. Potrivit conducerii întreprinderii, în prezent, este oferit prețul de 10 lei 50 bani per kg.  

Ulterior, Vladimir Bolea a purtat discuții cu administrația întreprinderii Incomlac despre instrumentele de susținere a sectorului zootehnic, oferirea subvențiilor per cap de animal și măsurile de eficiență energetică.

Una din recomandările oficialului în scopul reducerii cheltuielilor de producție, este utilizarea surselor regenerabile de energie, în contextul în care, există oportunitatea de a beneficia de subvenţii pentru dezvoltarea sistemelor de alternativă. 

„În acest an, Guvernul a sporit investițiile în agricultură, majorând fondul de subvenționare până la 1 miliard și 750 milioane, fiind pus accentul pe dezvoltarea sectorului zootehnic”, a menționat oficialul.

SA Moldagrotehnica, cel mai mare producător autohton de tehnică agricolă din Republica Moldova, care dezvoltă sisteme No-till și Mini-till, la fel a fost vizitată de ministrul MAIA.

„Pentru a moderniza agricultura, este necesară extinderea și diversificarea utilajelor agricole. Este important ca producătorii agricoli să fie informați despre inovațiile tehnologice și rolul acestora în creșterea productivității agricole”, a recomandat Vladimir Bolea.

Tot la Bălți, ministrul MAIA a participat la o conferință privind dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova.

În acest context, oficialul a dat asigurări că Ministerul este concentrat pe eficientizarea politicilor din agricultură, toate orientate spre oamenii care fac afaceri în sectorul agrar. Totodată, Guvernul este preocupat să asigure securitatea alimentară a Republicii Moldova.

„Ministerul reprezintă un partener de încredere în dezvoltarea sectorului agricol și va orienta toate eforturile pentru atragerea investiţiilor externe, precum și pentru valorificarea eficientă a fondurilor naționale orientate spre creşterea competitivităţii sectorului agricol, promovării agriculturii durabile şi dezvoltării rurale”, a conchis Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

APROAPE 2 MILIARDE DE LEI PENTRU SUBVENȚII ÎN AGRICULTURĂ. Sectorul agroalimentar și cel zootehnic sunt pe lista de priorități a Guvernului

APROAPE 2 MILIARDE DE LEI PENTRU SUBVENȚII ÎN AGRICULTURĂ

Sectorul agroalimentar și cel zootehnic sunt pe lista de priorități a Guvernului

APROAPE 2 MILIARDE DE LEI PENTRU SUBVENȚII ÎN AGRICULTURĂ. Sectorul agroalimentar și cel zootehnic sunt pe lista de priorități a Guvernului

loading ...