ARE REPUBLICA MOLDOVA PORT ÎN GIURGIULEȘTI? Sau a pierdut orice drept și control asupra acestui port?

08 aug 2022
Suprafața terenului Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG) este de 56 ha. Toată suprafața a fost dată în chirie companiei Danube Logistics SRL (BERD fiind acționarul acesteia) în 2005 – Danube Logistics SRL este operatorul zonei PILG.

Tot terenul pe care este amplasat Portul Giurgiulești e proprietate de stat și nu este de vânzare. Este o zonă strategică pentru țară și trebuie să rămână în continuare în proprietatea statului.

La rândul său, Danube Logistics SRL oferă terenuri în port în subarendă solicitanților - rezidenților portului – companiilor care sunt înregistrate în zona PILG. Spre exemplu, Grupul Trans-Oil sub-arendează 7.6 ha de teren de la Danube Logistics SRL.

Statul Republica Moldova are în proprietate un terminal de mărfuri, containere și pasageri în port. Toate aceste obiecte sunt în proprietatea și gestiunea Întreprinderii de Stat “Portul Fluvial Ungheni”, care asigură transbordarea mărfurilor, inclusiv și a cerealelor.

Deci, statul prin Întreprinderea de Stat “Portul Fluvial Ungheni” este un agent economic activ în portul Giurgiulești – are terminal, efectuează operațiuni de primire/încărcare a mărfurilor. (Terminalul de pasageri nu mai funcționează de câțiva ani.)

De unde vine această întreprindere de stat? Cândva, pe râul Prut exista un port de stat operațional la Ungheni, administrat de Întreprinderea de Stat “Portul Fluvial Ungheni”. Astăzi, portul de la Ungheni nu mai este operațional. Dar întreprinderea exista.

Atunci când statul Republica Moldova și-a construit terminal portuar la Giurgiulești - de mărfuri, containere și pasageri - acesta a fost pus pe bilanțul întreprinderii de stat de profil, adică Întreprinderea de Stat “Portul Fluvial Ungheni”.

În concluzie, statul Republica Moldova este unicul proprietar al terenului din port. Orice agent economic operează în port doar în baza contractelor de arendă și subarendă.

Statul Republica Moldova, prin întreprindere de stat, este agent economic foarte activ în zona portuară – are un terminal operațional de mărfuri și containere.

În schema atașată mai jos, încercuit cu roșu, este indicat terminalul de stat de mărfuri, containere și pasageri, administrat de Întreprinderea de Stat “Portul Fluvial Ungheni”.


Sursa: Trans-Oil Moldova
loading ...