AU VENIT MAI MULȚI PARTICIPANȚI DECÂT S-AU ÎNREGISTRAT. Festivalul „Mioriță Laie, Laie, bucălaie” s-a soldat cu succes

31 oct 2022
Zeci de crescători de ovine și caprine şi-au dat întâlnire la Cimișlia, în perioada 29-30 octombrie, pentru a promova ramura și cultura de creștere a acestor specii de animale. Participanții și-au expus animalele de rasă, produsele procesate obținute din laptele de oi și capre, au realizat schimburi de idei și practici, precum și au stabilit relații de colaborare atât cu agenți economici din țară, cât și de peste hotare.

Mă bucură foarte mult faptul că avem cu cine dezvolta ramura oieritului. La festival, ne-au onorat cu prezența foarte mulți prieteni din România, zona Botoșani, zona Vaslui. Anul acesta, am avut mai mulți participanți decât s-au înscris. Sunt vreo 7, 8 fermieri care nici nu au avut loc, pentru prima dată, după 6 ani, a mărturisit Pavel Prisăcaru, președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Ovine și Caprine, într-un video pe pagina oficială a federației.

Proprietarii de animale au prezentat publicului larg rasele de oi Țigaie, Karakul, Assaf, Friză, Lacoune, Awasi, Suffolk, Romanov, caprele Saanen, Anglo-nubiene, Alpine și câini ciobănești. Animalele expuse au fost evaluate de o comisie de specialişti care au acordat diplome și premii bănești, celor mai productive și valoroase exemplare de animale de rasă.

Avem un proiect foarte bun din domeniul agro-turismului pe care o să-l dezvoltăm. Prietenii noștri din Gîrgîztan doresc să înființăm o fermă de oaie „Arașan” în Republica Moldova, care tot în Cimișlia va fi în Cimișlia, a mai mărturisit Pavel Prisăcaru.

În cadrul evenimentului, au fost organizate mese rotunde, seminare, expoziții de animale și târguri cu produse tradiționale și de artizanat, concerte, jocuri și concursuri. La eveniment au participat reprezentanți din peste cinci țări cu tradiții în creșterea ovinelor și caprinelor, dintre care Kîrghîzstan, Bulgaria, România, Georgia, Armenia, în număr de peste 14 oaspeți.

Festivalul a fost organizat de Federația Crescătorilor de Ovine și Caprine pentru Lapte și Carne (FCOCLC) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Consiliul raional al Raionului Cimișlia, Primăria orașului Cimișlia și Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară.

Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Scripnic, prezent la eveniment, a felicitat participanții, accentuând importanța Festivalului pentru sectorul zootehnic și a reconfirmat sprijinul statului pentru dezvoltarea în continuare a unor afaceri prospere în creșterea ovinelor și caprinelor.

AU VENIT MAI MULȚI PARTICIPANȚI DECÂT S-AU ÎNREGISTRAT. Festivalul „Mioriță Laie, Laie, bucălaie” s-a soldat cu succes

AU VENIT MAI MULȚI PARTICIPANȚI DECÂT S-AU ÎNREGISTRAT

Festivalul „Mioriță Laie, Laie, bucălaie” s-a soldat cu succes

AU VENIT MAI MULȚI PARTICIPANȚI DECÂT S-AU ÎNREGISTRAT. Festivalul „Mioriță Laie, Laie, bucălaie” s-a soldat cu succes

loading ...