AURELIU BUZILAN: Acolo unde am scăpat de secetă, ne-au distrus mistreții porumbul

09 aug 2024
Aureliu Buzilan este fermier din satul Satul Nou, raionul Cimișlia. Împreună cu fratele și copiii, lucrează câteva terenuri agricole, amplasate în diferite regiuni din împrejurime. Cultivă floarea-soarelui și porumb și mai îngrijesc o livadă tânără de alun. Nu este an în care intemperiile să nu le aducă pagube în câmp, dar ținând cont de faptul că loturile se află în diferite locații, au norocul ca de pe unele dintre ele să strângă recoltele pentru care muncesc un an întreg.
 
Astăzi am vizitat unul din lanurile noastre de porumb cu suprafața de 1.6 hectare. Era singurul lot unde porumbul nu a fost afectat de secetă și grindina din primăvară, porumbul arăta promițător, planificam în jur de 4 tone de boabe la hectar. Ar fi fost un rezultat bun, în condițiile actuale pentru zona noastră. Dar nu a fost să fie. Am găsit lanul distrus în totalitate de mistreți.
 
În fiecare an, aproximativ 40 % de pe acel lot, pentru că este în apropiere de pădure, mistreții ne distrug roada. Dar anul acesta au distrus peste 90-95 %, au ajuns și la  km distanță de pădure, nimicind totul, susține agricultorul.


 
Fermierul este indignat de faptul că pe an ce trece numărul mistreților este în creștere și autoritățile, respectiv, daunele produse de aceștia sunt tot mai mari, iar autoritățile nu întreprind nici o acțiune.
 
Suntem loviți din toate părțile, acum și de mistreți. Cine ne răscumpără nouă investițiile, munca de un an de zile? De ce nu se iau niște decizii ce ne-ar scuti de aceste pagube? Este Asociația Vânătorilor, sunt autoritățile care ar trebui să întreprindă ceva. Reglementarea numărului de mistreți astfel încât aceștia să nu ne distrugă roadele cine o face? De ce nu se face? întreabă agricultorul.
 
Lanurile de floarea-soarelui, de asemenea i-au fost grav afectate de secetă și ploile cu grindină. Fermierul speră să recolteze măcar cât să-și acopere necesitățile din gospodărie, că de profit nu poate fi vorba.
 
Anul acesta, am ales să semănăm porumb și floarea-soarelui selecție națională. Vreau să spun că am rămas plăcut surprins. Chiar dacă nu am administrat îngrășăminte, era prea riscant din punct de vedere financiar, după 2 ani de secetă, culturile s-au arătat foarte bine. Au rezistat mai bine. Floarea-soarelui, chiar dacă are pălăriile mici, semințele sunt pline. Porumbul a crescut și s-au dezvoltat știuleții. Am avut, însă, grindina și mistreții care ni le-au distrus, mai spune fermierul.
 
Animalele și păsările sălbatice au făcut ravagii în culturile oamenilor și în alte localități. De exemplu, în raionul Briceni, s-au înmulțit foarte mult fazanii sălbatici. Au distrus porumbul când acesta era în prima fază de vegetație. Acum, au intrat în lanurile cu varză unde au provocat pagube majore.
 
Vânatul în R. Moldova se permite numai în limitele termenilor stabiliţi prin Lege pentru fiecare specie de vânat prin eliberarea autorizaţiilor speciale de către autorităţile de resort, doar în lunile de toamnă-iarnă. Vânatul neautorizat se pedepsește conform legii.
loading ...