În urma mai multor nereguli depistate, autoritățile au sistat activitatea companiei „Danube Oil Company”, parte a companiei Trans-Oil Moldva, din portul Giurgiulești.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului a dispus sistarea, începând cu ziua de astăzi, 24 ianuarie 2023, a activității „Danube Oil Company”, până la remedierea încălcărilor depistate. Agenția pentru Supraveghere Tehnică a dispus demolarea silozurilor neconforme, materialele controalelor urmând să fie transmise Procuraturii pentru examinare.
„Danube Oil Company” activa în lipsa mai multor autorizații
În urma verificărilor, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a constatat că agentul economic activa în lipsa avizului expertizei ecologice a obiectului, a autorizației de mediu pentru emisia de poluanți în atmosferă și în condițiile în care nu erau stabilite normative ale emisiilor admisibile.
Silozurile au fost construite necorespunzător
Agenția supraveghere tehnică a emis o prescripție de demolare a silozurilor și a acordat un termen de 60 de zile lucrătoare pentru înlăturarea încălcărilor. Potrivit responsabililor de la AST, soluția de proiect adoptată pentru depozitarea șrotului de la procesarea semințelor de floarea soarelui nu a fost adecvată, conform pașaportului tehnic, silozurile cu bază conică fiind concepute pentru stocarea materialelor nelipicioase și neagresive. Exploatarea neconformă a acestora a afectat rezistența, stabilitatea și siguranța la foc.
Agentul economic nu avea un contract de deservire tehnică a instalațiilor
Totodată, AST a constatat că agentul economic activa în lipsa contractului de deservire tehnică a instalațiilor împotriva incendiilor și a mai multor registre de evidență a reparațiilor tehnicii, expertizei obiectelor industriale periculoase etc. De asemenea, silozurile au fost instalate contrar prevederilor Codului Transportului și în lipsa condițiilor tehnice pentru amplasare coordonate de către Portul Internațional Liber Giurgiulești și Î.S. ”Calea Ferată Moldova”.
Toate silozurile din țară vor fi verificate
Inspectoratul pentru Protecția Mediului urmează să estimeze mărimea prejudiciului cauzat de incendii și să transmită materialele controalelor către Procuratura generală pentru examinare.
Totodată, în ședința operativă de luni, șefa Executivului, Natalia Gavriliță a dat indicații să fie verificate toate silozurile din țară, pentru a evita astfel de incidente pe viitor.
Într-un comunicat, compania mamă a Danube Oil Company SRL, Grupul Trans-Oil susține că incendiul a izbucnit din cauza unei erori umane.
Pentru a răspunde speculațiilor cu privire la cauza acestor incidente, conducerea companiei dorește să fie transparentă și deschisă cu cetățenii Republicii Moldova. Conducerea Trans-Oil, compania mamă a Danube Oil Company SRL, a revizuit, verificat și stabilit că unele dintre abaterile de proiectare, implementate de conducerea companiei Danube Oil Company SRL, combinate cu o posibilă eroare umană inadvertentă, ar fi putut rezulta într-un lanț de evenimente care au determinat creșterea temperaturii în interiorul silozurilor și declanșarea unui incendiu, scrie Trans-Oil Moldova.
Fabrica Danube Oil Company SRL are 110 angajați cu un salariu mediu de 17.000 de lei pe lună. Uleiul și șrotul moldovenesc produse de fabrica din Giurgiulești sunt livrate în peste 60 de țări.