AZERBAIDJANUL ESTE INTERESAT DE PROCURAREA MAȘINILOR AGRICOLE PRODUSE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

20 oct 2022
În Statul Israel își desfășoară lucrările primul Summit internațional „Food from the Sea and Desert". Alături de alți factori de decizie din întreaga lume, de cercetători și lideri ai industriei agroalimentare, la eveniment participă și ministrul Vladimir Bolea. Acesta a avut mai multe întrevederi cu reprezentați din mai multe state printre care: omologul său israelian Oded Forer, viceministrul agriculturii din Republica Azerbaidjan, Sarvan Jafarov, ministrul Agriculturii al Regatului Bahrain, Wael Bin Nasser Al Mubarak.

Oficialul azer a atras atenția asupra faptului că Azerbaidjan este cointeresat de procurarea mașinilor agricole produse în Republica Moldova și a invitat oamenii de afaceri moldoveni să-și prezinte ofertele pe piața azeră. Oficialii au convenit asupra menținerii contactelor la nivel înalt pe subiectele abordate și efectuarea vizitelor reciproce.

Ministrul bahrainez a menționat că în contextul crizei alimentare globale, Bahrain manifestă interes sporit pentru produsele moldovenești (fructe, legume, ouă și carne de pasăre).

Părțile au constatat că deși între statele noastre există comerț bilateral, schimburile comerciale reciproce au un potențial nevalorificat. Camerele de Comerț și asociațiile producătorilor din Republica Moldova și Regatul Bahrain vor stabili o cooperare directă pentru promovarea proiectelor de interes comun.

Ministrul Oded Forer a propus crearea unui grup de lucru comun, cu reprezentanți din Republica Moldova și Israel, care vor identifica cele mai importante sfere de interes reciproc, în scopul eficientizării potențialului de export a produselor agricole moldovenești.

Tendințele mondiale ne încurajează să fim mai determinați în implementarea soluțiilor inteligente, datorită cărora poate fi majorată producția agricolă și sporită competitivitatea produselor. Exemplul Statului Israel ne demonstrează că guvernele trebuie să pledeze pentru dezvoltarea sistemelor de irigare și pentru tehnologizarea agriculturii, elemente indispensabile asigurării securității alimentare, îndeosebi în contextul schimbărilor climatice, a declarat ministrul moldovean.
loading ...