BARAJE DIN MAI MULTE RAIOANE VOR FI REABILITATE PENTRU REDUCEREA RISCULUI DE INUNDAȚII

11 jul 2025
În cinci zone-pilot ale Republicii Moldova, situate în sub-bazinele râurilor Copăceanca, Soloneț, Bahu, Ialpug și Lăpușna, va fi implementat un sistem modern de monitorizare și avertizare timpurie împotriva inundațiilor și a fenomenelor meteorologice extreme.
 
Inițiativa este derulată cu sprijinul Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) și PNUD Moldova, vizând consolidarea rezilienței în șapte raioane: Rîșcani, Sîngerei, Nisporeni, Telenești, Hîncești, Călărași și Cimișlia.
 
Rețea nouă de posturi meteorologice și hidrologice
Proiectul prevede instalarea a cinci posturi meteorologice și cinci posturi hidrologice, care vor permite colectarea de date în timp real despre precipitații și nivelul apelor. Informațiile vor contribui la detectarea rapidă a riscurilor de inundații și la emiterea de alerte timpurii pentru autorități și populație.
 
Astfel, locuitorii și fermierii din zonele vizate vor putea reacționa mai eficient în fața fenomenelor meteo extreme, reducând riscurile pentru vieți omenești, bunuri și terenuri agricole.
 
Infrastructură hidrotehnică în curs de reabilitare
Pe lângă componentele de monitorizare, proiectul presupune și reabilitarea câte unui baraj în fiecare zonă-pilot.
 
De exemplu, la lacurile de acumulare din satul Iurceni (raionul Nisporeni), va avea loc consolidarea infrastructurii hidrotehnice pentru a preveni cedări în lanț și inundații locale, în contextul unei stări avansate de degradare a digurilor existente.
 
Protecție sporită pentru mediul rural
În alte localități, cum ar fi Bolțun (Nisporeni) sau Pașcani (Hîncești), vor fi instalate stații de măsurare meteorologică sau hidrologică. Acestea vor furniza date esențiale pentru prognoze hidrometeorologice și vor contribui la creșterea capacității de reacție a autorităților locale.
 
Stațiile vor permite anticiparea mai precisă a riscurilor precum ploi torențiale, viituri și creșteri bruște de nivel ale apelor, factori din ce în ce mai frecvenți în contextul schimbărilor climatice.
 
Un sistem integrat de răspuns la calamități
Potrivit PNUD Moldova, noua rețea de posturi va funcționa în strânsă legătură cu instituții-cheie precum Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Apele Moldovei, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul pentru Protecția Mediului.
 
Împreună cu reabilitarea infrastructurii existente, acest sistem de monitorizare va contribui la creșterea siguranței comunităților rurale, precum și la protecția activităților agricole, sensibile la fenomene meteorologice extreme.
 
Proiectul este implementat până la sfârșitul anului 2027, în cadrul inițiativei „Reabilitarea infrastructurii hidrotehnice pentru atenuarea vulnerabilității la fenomenele extreme determinate de schimbările climatice în Republica Moldova”.
loading ...