V. BOLEA MERGE LA BRUXELLES DUPĂ BANI PENTRU FERMIERI

14 jun 2023
Ministrul, Vladimir Bolea, pleacă la Bruxelles la o întrevedere cu comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru a-l convinge de impactul negativ al războiului din Ucraina asupra sectorului agrar din Republica Moldova. Vicepremierul, Vladimir Bolea, spune că va cere structurilor europene ajutor financiar, iar banii vor fi ulterior repartizați fermierilor afectați de prăbușirea prețurilor și ruperea lanțurilor logistice, consecințe ale agresiunii militare ruse din Ucraina, tranbsmite AGROMEDIA, cu referire la IPN.
 
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, spune că va prezenta la Bruxelles date ce confirmă consecințele nefaste ale războiului din Ucraina asupra agriculturii din Republica Moldova. Potrivit oficialului, deși Republica Moldova nu este stat membru UE, solicită ajutor financiar la fel ca statele comunitare afectate de război.
 
Uniunea Europeană crede în cifre. Noi trebuie să mergem și să demonstrăm prin cifre că Republica Moldova a avut de suferit de pe urma războiului. Merg să demonstrez Comisiei Agricultură acest lucru, mă întâlnesc cu comisarul european. Vizita este pe 20 iunie, este doar o zi de lucru, pe 21 mă întorc. Eu trebuie să le demonstrez structurilor din Bruxelles că suntem afectați. Republica Moldova nu este membră a Uniunii Europene, dar Republica Moldova a avut de suferit. Cel puțin egal ca și statele care au primit ajutoare din partea Uniunii Europene. Pentru țările candidate la UE sau statele care sunt în vecinătate sunt diferite alte fonduri la care trebuie să avem acces și din care trebuie să primim și să repartizăm banii agricultorilor din Republica Moldova, a spus Vladimir Bolea în cadrul unei emisiuni TV.
 
Ministrul mai spune că după învestirea noului Guvern de la București, Republica Moldova va recepționa motorină promisă anterior de autoritățile de peste Prut, care va fi repartizată, prioritar, fermierilor cu terenuri agricole mici.
 
Până joi cred că va fi noul Guvern al României și vom finaliza recepționarea celor 4 mii de tone de motorină, cadou din partea poporului român. Motorina oferită va fi repartizată agricultorilor. Va fi folosită metoda discriminării pozitive, adică celor mici li se va da cu coeficientul de 1,7. Ne axăm pe susținerea agricultorilor mici pentru că potențialul lor financiar este mai mic și sunt plini de datorii, a mai spus vicepremierul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.
 
Ieri, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au cerut Guvernului sprijin pentru a evita falimentarea agricultorilor mici și mijlocii, în caz contrar fermierii amenință cu organizarea unui protest de amploare la 19 iunie.
Printre revendicările Asociației „Forța Fermierilor” se regăsesc: interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, oferirea compensațiilor de cel puțin 3.000 de lei la hectar, achitarea urgentă a datoriilor la subvenții, obligarea Portului Giurgiulești să exporte, prioritar, producție agricolă din Republica Moldova.
 
loading ...