BORIS BOINCEAN, DESPRE STAREA CULTURILOR DE TOAMNĂ ȘI INFLUENȚA TEMPERATURILOR ÎNALTE

11 jan 2023
Starea în care se află în acest an le permite culturilor de toamnă să depășească stresul cauzat de încălzirea excesivă din ultimele zile a vremii, a afirmat doctorul habilitat, profesorul cercetător Boris Boincean, directorul ICCC „Selecția”, în cadrul unei emisiuni la M1.

Situația care se observă în anul curent a devenit tipică în ultimii, acestea sunt consecințele încălzirii globale. Dar printr-un management corect al solului, noi putem sechestra mai mult carbon în sol și, în felul acesta, reduce impactul negativ al secetei, menționează Boris Boincean.

Semănăturile de grâu de toamnă au avut parte în septembrie de o normă dublă de precipitații atmosferice, la fel și în noiembrie, fapt ce a permis o bună dezvoltare a acestora. Cel mai mare pericol de compromitere a semănăturilor va fi în martie-aprilie, când vegetația se intensifică, iar diferențele de temperaturi pe timp de zi și noapte sunt mari.

Căldurile din această perioadă, într-adevăr, sunt un stres pentru culturile de toamnă și inclusiv și pentru cele multianuale: vii, livezi. Este un stres fiziologic pentru că vegetația culturilor de toamnă a început. Stresul va fi cu impact negativ dacă perioada cu temperaturi ridicate va fi de durată și dacă vom trece brusc la temperaturi negative.

Dar, din fericire, dacă e să comparăm starea culturilor cerealiere de toamnă de anul acesta cu anii precedenți, când obțineam germinarea și înfrățirea în februarie, martie, aprilie, avem o situație mai bună.

O mare parte din suprafețele de culturi din Republica Moldova sunt deja în stadiul de înfrățire: cele semănate în noiembrie au înfrățit, iar cele semănate în octombrie încă nu, dar sunt într-un stadiu destul de bun. Astfel, ele cu mult mai ușor pot trece peste intemperii. Se datorează condițiilor climaterice favorabile.

Cel mai mare pericol este totuși în primăvară, când diferența de temperatură dintre zi și noapte este destul de mare. Așa s-a întâmplat în 2003, când am pierdut grâul, orzul de toamnă.

La sfârșitul lunii februarie, vom lua monolite de plante și vom vedea dacă vârful de creștere va fi viu, spune Boris Boincean.

Temperaturile ridicate din această perioadă sunt un factor declanșator a multor boli și dăunători ai culturilor de toamnă. Motiv din care fermierii trebuie să monitorizeze permanent situația din câmp, precizează specialistul.
 
 
loading ...