BURSA ROMÂNĂ VA DESCHIDE LA CHIȘINĂU O PLATFORMĂ PENTRU PRODUSELE AGROALIMENTARE

16 mai 2023
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare inițiază primii pași pentru crearea unei platforme de tranzacționare a produselor agroalimentare în Republica Moldova.

În acest sens, au fost lansate discuții cu Ambasada României la Chișinău și cu directorul executiv al Bursei Române de Mărfuri (BRM) Ion Lupulescu, pentru a extinde activitatea BRM la Chișinău, pe segmentul produselor agricole.

BRM publică preţurile la care se vând şi se cumpără mai multe tipuri de mărfuri, inclusiv produsele agricole. Astfel, vânzătorii şi cumpărătorii cunosc preţul la care să se raporteze.

Potrivit vicepremierului Vladimir Bolea, prezența BRM în țara noastră va ajuta agricultorii să înțeleagă mai bine piața și le-ar asigura previzibilitate. Astfel, aceștia vor putea răspunde mai eficient la oferte.

Ion Lupulescu a menționat că pentru a avea un acces eficient la regimul bursier, producătorii agricoli trebuie să se asocieze. Potrivit lui, asocierea asigură competitivitatea atât pe partea ce ține de logistică, cât și pe componenta financiară.

Părțile au discutat despre mecanismele legale ce trebuie dezvoltate pentru a lansa platforma și despre necesitatea utilizării unor instrumente bancare menite să excludă incertitudinea între partenerii comerciali, îndeosebi privind capacitățile de a-și onora obligațiile contractuale. Totodată, participanții la discuții au convenit să intensifice cooperarea între MAIA și BRM, pentru a realiza schimbul de informații.
loading ...