CAPACITATEA DE TESTARE ȘI DIAGNOSTIC A LABORATOARELOR ANSA SE EXTINDE

26 jul 2023
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu noutăți bune pentru operatorii din domeniul agroalimentar și consumatori. Se anunță extinderea domeniului de acreditare a unor Laboratoare din Republica Moldova.
 
Mai multe reziduuri depistate
Astfel, Laboratorul de Încercări a Produselor Alimentare, al I.P. Centrul Republican de Diagnostic Veterinar, a extins domeniul de acreditare pentru 13 metode de testare, inclusiv 10 metode pe grupe de reziduuri de medicamente (prin metoda LC/MS/MS și HPLC,  ELISA).
 
Vor putea fi determinate reziduurile de Avermectine în țesut, lapte, Quinolone în țesut, lapte, ouă, Benzimidazoli în țesut, lapte, ouă, Coccidiostatice în țesut, Corticosteroizi în țesut, lapte, Carbadox și Olaquindox în țesut hepatic, Betaagoniste în țesut.
 
Totodată, reziduurile de Macrolide, Tetracicline, Sulfamide vor putea fi determinate prin  metoda LC/MS/MS, dar și streptomicina în ouă și semicarbazidele (SEM) în ouă  se pot determina prin metoda ELISA.
 
Sănătatea Animală
Laboratorul Diagnostic Sănătatea Animală din orașul Drochia și-a extins domeniul de acreditare cu o metodă pentru detectarea anticorpilor, împotriva virusului leucozei enzootice bovine în ser sanguin și lapte, prin testul ELISA.
 
Accesul la nivel național la laboratoare dotate, acreditate și modernizate, este cheia succesului și garanția în comerțul extern, totodată asigură plasarea pe piață a produselor alimentare inofensive.
Acest lucru facilitează accesul Agenției, dar și a operatorilor economici la servicii de laborator capabile să testeze indicatori, conform Cadrului legal, armonizat la cerințele Uniunii Europene, precizează ANSA.
 
Extinderea domeniului de acreditare contribuie la reducerea semnificativă a timpului și efortului pentru logistica probelor prelevate și reducerea numărului de probe testate în laboratoare externe.
 
Anexele actualizate ale Certificatului de acreditare pot fi vizualizate aici: https://acreditare.md/register.../laboratoare-de-incercari/
loading ...