CĂRĂBUȘUL DE MAI: PLANTE ATACATE, DAUNE, METODE DE COMBATERE

11 mai 2023
Cărăbușul de mai este o specie polifagă, se întâlnește în toată Europa, semnalată în toate zonele din România, mai ales în regiunile de antestepă, în apropierea pădurilor de stejar și fag.

Descriere. Adultul are 20-25 mm lungime, cu capul, pronotul și scutelul de culoare neagră cu reflexe verzui, elitrele castanii, care prezintă patru catrene longitudinale, uneori cu pubescența albă. Abdomenul este de culoare neagră, prevăzut cu părțile laterale cu șase pete triunghiulare albe. Oul este de culoare alb gălbuie, de formă ovală, de 1.5-2 mm lungime. Larva este numită popular „vierme alb” sau „găinușe” și are corpul de culoare alb-gălbui, iar protoracele și picioarele sunt brune-gălbui.



Biologie. Cărăbușul de mai are o generație la 3-4 ani și iernează în sol ca larvă și/sau adult. În cursul zilei stau adăpostiți în frunzișul pomilor sau arbuștilor, hrănindu-se cu frunzele acestora. Ouăle sunt depuse în sol, de preferință în terenuri ușoare, la 10-20 cm adâncime, grupate cate 20-40. Larvele apar după 4-6 săptămâni, în luna iulie sau la începutul lunii august și se hrănesc cu rădăcini mai fine. În anul al doilea atacă și rădăcinile mai groase. Spre toamnă, acestea coboară în sol, până la adâncimea de 40-80 cm și iernează.

Cărăbușul de mai - Plante atacate și daune

Este o specie polifagă, adulții atacând frunzele, uneori și florile și fructele în formare, la speciile lemnoase și ierboase. La atacuri puternice, frunzele sunt complet distruse, rămânând numai nervurile principale. În urma atacului, pomii rămân desfrunziți și își pierd recolta, lemnul nu se mai maturează și degeră în timpul iernii.



Larvele atacă rădăcinile plantelor ierboase, rădăcinoase, tuberculifere, bulboase, precum și rădăcinile lemnoase ale puieților din pepinierele viticole și pomicole.

Cărăbușul de mai - Combatere

Se recomandă efectuarea arăturilor adânci de toamnă, prelucrarea repetată a solului primăvara, fapt ce determină scoaterea la suprafață a larvelor și expunerea lor la intemperii și la acțiunea diferiților prădători.
Aplicarea insecticidelor specifice la plantat/semănat.

Sursa: Botanistii
loading ...