Temperatura ridicată a aerului vine și cu primii oaspeți nepoftiți în plantațiile de rapiță. În capcane, deocamdată în exemplare unice, a fost identificată prezența gărgăriței tulpinilor de rapiță. Vremea caldă și însorită din timpul zilei este cel mai bun stimulator de înmulțire pentru aceasta, din acest motiv, fermierii trebuie să monitorizeze foarte atent plantațiile și, în perioada imediat următoare să intervină cu tratamentele necesare.
Cred că de săptămâna viitore deja gărgărița tulpinilor de rapiță va fi în acțiune în plantațiile de rapiță. Astfel, tot de săptămna viitoare trebuie să începem deja tratamentele preventive, de obicei, cu insecticide din grupa pyretroizilor de sinteză, cu acțiune prin contact și ingestie asupra adulților și larvelor.
Fermierii noștri, de obicei, se concetrează pe gărgărița tulpinilor de varză (Ceutorhynchus pallidactylus), ea apare puțin mai târziu și agricultorii încep monitorizarea mai târziu, dar nu trebuie să scăpăm de sub control nici gărgărița tulpinilor de rapiță (Ceutorhynchus napi), la temperatura medie de +4 - +5 grade Celsius, ea deja este prezentă, a declarat pentru AGROMEDIA, Sergiu Panuța, manager tehnic și înregistrări, ADAMA.
Citește și: GÂNDACUL PĂROS LA RAPIȚĂ ȘI POMI
Gărgăriţa tulpinilor de rapiţă dezvoltă o generaţie pe an. Adultul petrece perioda de repaus de toamnă şi iarnă în stadiu de pupă pe suprafeţele de rapiţă din anul precedent. Larvele eclozează primăvara la o tempetatură a solului de până la 7°C şi se hrănesc cu ţesuturile plantei provocând galerii ȋn tulpinile acestora. Adulţii fac perforaţii marginale pe vârful tulpinilor şi pe frunze unde depun ponta. Larvele rod galerii în măduva tulpinilor.
Consecinţele atacului gărgăriței tulpinilor sunt destul de grave: Încetinirea creşterii plantei și creşterea numărului porţilor de intrare pentru diferite boli ale tulpinii sunt doar unele dintre efectele atacului gărgăriței tulpinilor.
Mai mult decât atât, plantele devin vulnerabile la cădere sau ramifică bogat. Şi, nu în ultimul rând, nu formează silicve sau acestea sunt seci şi cu seminţe de slabă calitate.
Prevenire şi combatere gărgăriței tulpinilor de rapiță
Combaterea pe cale chimică a gărgăriţelor tulpinilor la hibernare se face atunci când se constată apariţia lor în capcane. Tratamentul trebuie aplicat imediat ce au apărut primii adulţi, înainte de depunerea pontei. Larvele din interiorul tulpinilor sunt foarte dificil sau chiar imposibil de combătut. După depunerea ouălor, practic, nu mai există metodă de combatere.
Pentru a preveni atacul gărgăriței tulpinilor de rapiță, se recomandă împărțirea terenului în sole și rotirea culturii de rapiță astfel încât să revină pe același teren o data la aproximativ 3 ani.