COMBATEREA DĂUNĂTORILOR DIN GRĂDINĂ. De ce sunt benefice buburuzele?

03 mai 2023
Buburuzele (Coccinella septempunctata) sunt niște prădători care se hrănesc cu dăunătorii din grădină. Cum să le atrageți și de ce aceste insecte sunt extrem de folositoare pentru a combate dăunătorii? Iată ce trebuie să știți pentru a vă asigura că o să aveți legume sănătoase și o producție pe măsură.
 

De ce sunt benefice buburuzele în grădină?

Poate nu este prima dată când auziți de buburuze sau gărgărițe în grădină, însă trebuie să știți că acestea sunt o metodă eficientă de a ține dăunătorii sub control.

Buburuzele sau mămăruțele se hrănesc cu afide, acarieni, omizi de dimensiuni mici, cu ouăle prădătorilor, pupe de insecte sau musculițe albe. Chiar și în stadiul de larve, buburuzele se hrănesc cu dăunători.

Citește și: CÂRTIȚA ȘI ORBETELE: Cum scăpăm de ei?

De exemplu, larvele de buburuze consumă nu mai puțin de 650 de ouă de afide sau 400 de afide adulte și asta în doar 4 săptămâni.În acelați timp, buburuzele lasă urme mirositoare, atunci când merg pe frunzele plantelor. Dăunătorii care vor veni în același loc își vor lua repede zborul, deoarece vor simți un pericol. Practic, buburuzele vor ține departe insectele dăunătoare chiar dacă nu vor fi prezente pe plante.
 

Cum să atrageți buburuzele în grădină?

Aceste insecte benefice se hrănesc cu două lucruri: polen și dăunători. Au nevoie de ambele pentru a supraviețui, așa că dacă le oferiți aceste lucruri din abundență, acestea se vor „muta” în grădina dvs.

Desigur, unele plante vor fi mult mai atractive pentru buburuze, așa că, în grădină, ar trebui să cultivați mărar, fenicul, coriandru, usturoi, muscate, albăstrele, gălbenele, pătrunjel, iarba fluturilor, coada șoricelului, craițe sau lavandă.

Buburuzele au nevoie și de apă! Lăsați niște farfuriuțe de apă pentru a vă asigura că acestea vor face și binemeritatele pauze.

Citește și: CUM SCĂPĂM DE OMIZI?

Odată atrase în gădină, buburuzele trebuie să rămână acolo. Drept urmare, evitați folosirea de insecticide, deoarece aceste substanțe vor omorî și buburuzele sau le vor alunga!

În acelasi timp, asigurați-vă că folosiți în continuare aceleași metode cu ajutorul cărora le-ați atras. Mențineți plantele în grădină și oferiți-le apă buburuzelor.

Se va lua în considerare și cultivarea plantelor precum oregano sau cimbru, deoarece acestea oferă un adăpost buburuzelor și protejează aceste insecte de prădători. Exact! Buburuzele trebuie să se ascundă la rândul lor de prădători precum păsările sau broaștele.

Totodata, mulcirea solului sau frunzele căzute oferă adăpost buburuzelor. Cea mai simplă metodă este amplasarea unei cutii de lemn cu mici găurele pentru a atrage aceste insecte. Puneți în interior câteva stafide sau apă cu zahăr.

Pentru ca gărgărițele să aibă destulă hrană, cultivați și plante care atrag afidele: năsturei, ridichi, varză timpurie sau a gălbenele.

Sursa: Cum să
loading ...